dimecres, 29 de juliol del 2015

Lluís Bou: «Rafael Catalá, el viatjat»

"El ministre s'escuda en la Generació del 98, la que va perdre Cuba. El traeix el subconscient"

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha assegurat que el sobiranisme "es cura viatjant i llegint". "El que cal buscar són les identitats que et fan ser més gran" en el món globalitzat del segle XXI, en comptes de cercar un espai "tancat en un Estat cada vegada més petit", ha argumentat. El planejament de Catalá és tan arnat que gairebé fa riure, tot i que a Espanya endins hi ha qui se'l creu. Si hi ha algú viatjat a l'Estat espanyol són els catalans, ni que sigui per proximitat geogràfica amb Europa.

Però l'expressió de Catalá amaga més coses. Prové d'una afirmació de Pio Baroja, de la Generació espanyola del 98, que assegurava que "el carlisme es cura llegint, i el nacionalisme, viatjant". És un exemple del patró polític espanyol al·lèrgic a tota negociació amb l'adversari, arrelat en un nacionalisme banal o transparent del qual ni se n'adonen. Vostè dediquis a llegir o a viatjar, i no reclami res.

Com que la posició de partida és l'immobilisme no fa res anar tirant de veta, tot i que la distància entre argument i realitat arriba a ser astronòmica. Però Catalá encara comet un segon error, que és considerar que la globalització valida l'Estat napoleònic. És tot al contrari. La globalització és la que ha obert la porta a la independència de Catalunya. L'economia ja no necessita del paraigua tancat d'un Estat de grans proporcions; la carta de garantir el proteccionisme està perduda. Més aviat tanta arquitectura fa nosa, perquè cal agilitat.

El lògic seria que amb aquest panorama de canvis al món, polítics com Catalá es dediquessin a elaborar una Tercera Via pactada. Però no ho faran, ni tan sols els passa pel cap. Per això el ministre s'escuda en la Generació del 98, que és la que va perdre Cuba i en va plorar la desfeta. Està clar que al viatjat Catalá el traeix el subconscient.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada