diumenge, 5 de juliol del 2015

Quim Torra: «27-S, plebiscit i desafiament»

"Sense desafiament no hi haurà plebiscit, i sense plebiscit no hi haurà Catalunya"

En bona part, hem centrat la visió del 27-S en el plebiscit sobre la independència. I certament, així és com cal veure-ho de manera principal i bàsica.

Però el 27-S és també alguna cosa més que un referèndum per la independència, és un desafiament en tota regla i amb tota la determinació a l'Estat espanyol. Sovint no posem el dit a la llaga de la qüestió catalana: la revolta, el desafiament a un Estat, en nom de la democràcia i del dret als catalans a decidir el seu destí polític.

Aquest fet és essencial per molts motius.

Primer, sense el component revolucionari (de la revolució dels somriures) no es pot entendre què ha passat fins ara, què està passant i què passarà a partir del 27-S, quan, després de la victòria, entrem en el desconegut.

Segon, davant d'altres moviments d'apoderar-se en exclusiva de la bandera de la revolta, l'independentisme català pot alçar-la per sobre, orgullós d'haver aconseguit les manifestacions de masses més importants fetes mai a l'Europa occidentalen un combat contra l'establishment i l'estatus quo imperant, amb la voluntat de canviar no un model d'Estat, sinó un Estat sencer. La doble aposta de la revolució catalana -fer un país nou i fer un país millor- és, ara per ara, la més ambiciosa, radical i audaç.

I tercer, sense desafiament no hi haurà plebiscit, i sense plebiscit no hi haurà Catalunya. Així de lligades van les coses. Fis a aquest punt plebiscit i desafiament són la cara i la creu de la mateixa moneda.

Fa algunes setmanes, escrivia que preferia perdre el referèndum a què no el celebréssim. Hi ha en joc molt més que la sobirania pròpia, hi ha el llegat a les generacions futures del dret dels catalans a autodeterminar-se, a considerar-se subjecte polític. A ésser.

Precisament, aquest punt, "som una nació, nosaltres decidim", és el que està generant la trencadissa en molts partits. Si som, decidim; si no som, ens decideixen. Tot és tan senzill com això. O decidim nosaltres o decideixen uns altres per nosaltres. Condicionar al dret a decidir dels catalans és negar-nos-el.

Tenim una oportunitat única el 27S. Ser nació, decidir.Només depèn de nosaltres que donem via lliure a la República Catalana.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada