dissabte, 11 de juliol del 2015

Carles Capdevila: «5 dies decisius en un procés que fa 5 anys»

CONTEXT. Aquest divendres ha fet 5 anys del 10-J, la primera de les grans manifestacions, la que marcava un nou cicle més ambiciós. En la foto global, no s’ha parat d’avançar.

TRAVES. Ara el procés viu un moment de màxima pressió i complexitat. Cal recordar que és per la impossibilitat de fer un referèndum pactat. No és un caprici voler fer coses originals, la creativitat ve obligada pel NO rotund a tot.

LLISTES. El sobiranisme continua sent l’únic projecte, i té tots els números per ser majoritari, si troba la manera de fer sumar tots els seus vots. Aquest encaix no és gens fàcil, ve derivat de la negativa a fer el referèndum normal, i busca com fer possible la confluència.

IL·LUSIÓ. Vaig escriure fa temps que està hibernant. Que no vol dir que hagi desaparegut. De moment ni l’onada de calor l’ha fet revifar del tot, però hi ha molta gent amb ganes que arribi una solució que permeti recuperar-la de cara al setembre.

NEGOCIACIÓ. ¿Recordeu quan es van posar d’acord per a la pregunta del 9-N? El millor no va ser l’acord, les concessions de cadascú. El millor va ser la discreció, cap ús dels mitjans per debilitar rivals, i la manera que tots els signants van considerar la pregunta com la millor. I ho era perquè la millor sempre és la que és possible.

ESPERIT. No sabem si aquest cop trobaran la inspiració per desencallar un embolic considerable amb una proposta que per força ha de ser original, però també ha de ser factible, i ha de permetre sumar.

FINAL. Queden pocs dies per al desenllaç. Que no serà definitiu, és una etapa més, però ha de permetre desfer un nus que comença a ser massa fort i a estrènyer massa.

Font: ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada