dimarts, 7 de juliol del 2015

Jordi Sànchez: «En aquests moments la generositat de Mas, Junqueras i la CUP és inequívoca»

El president de l'Assemblea Nacional Catalana, sobre les llistes: "Seria bo que n’hi hagués una? Sí. Que al final són dues? D’acord. Tres? Ja les teníem. Per tant, si al final n’hi ha tres, el recorregut que hem fet per veure com ens presentem no sé si haurà valgut la pena"

El suport dels socis de l’ANC a impulsar una proposta electoral de la màxima transversalitat ha sigut gairebé unànime. A partir d’aquest mandat, en què estan treballant?

Treballem per trobar una fórmula que permeti encarar el 27-S amb la convicció que guanyarem, que hem generat aquesta il·lusió col·lectiva. I per garantir que a partir del dia 27-S hi hagi també els acords perquè aquest país sigui governable.

Què demanen als partits?

Avui el secretariat de l’assemblea tancarem un acord que posarem sobre la taula. Estem fent contactes permanents per avaluar escenaris, veure els punts de confluència i forjar voluntats per reforçar la unitat.

¿Però només en pot sortir una llista, dues o les tres que teníem fins ara?

El mínim nombre de llistes possibles. Seria bo que n’hi hagués una? Sí. Que al final són dues? D’acord. Tres? Ja les teníem. Per tant, si al final n’hi ha tres, el recorregut que hem fet per veure com ens presentem no sé si haurà valgut la pena.

Òmnium proposa una llista unitària civil i sense polítics.

És una proposa benvinguda que es treballarà com una més de les que hi ha. Cal estudiar les conseqüències que això comportaria i mirar, de qualsevol acord, que el dia 28 de setembre no ens en penedim. Tots estem afortunadament atrapats en la recerca d’un consens. Haurem de forjar-lo. Si no hi ha un bon acord, l’ANC no enganyarà la gent. No farem trampes al solitari.

Què vol dir fer trampes?

Fer-nos la foto dient que estem d’acord però donar-nos puntades de peu per sota. Si succeís, l’ANC no seria a la foto. Si l’ANC surt en una foto avalant l’acord, vull transmetre la certesa que creiem que el resultat és el millor possible.

Tenim per un cantó Òmnium i ERC proposant una llista sense polítics, i Convergència i l’ANC dient “Home, amb pocs polítics, però algun polític”. És aquesta la situació?

No. El que sí que tenim i no teníem és ERC dient que cal buscar espais d’unitat. Quan Junqueras diu que està disposat a sacrificar el seu partit, vol dir anar a buscar la unitat. Crec que aquí tenim un escenari de generositat màxima per part d’ERC. La solució ha d’integrar a tothom i recuperar el capital de partits i persones que millor poden resoldre el gran repte que tenim. La fórmula concreta ja la decidirem.

És a dir, que a vostè i a l’ANC els polítics no els fan nosa.

La condició és que sigui una fórmula guanyadora. I si els partits pacten que no hi ha d’haver polítics, endavant. Però cal saber que serà a partir del 27-S quan de debò començaran les dificultats. El Parlament haurà d’elaborar una Constitució, i la pressió serà molt gran. Hem d’anar amb el millor dels equips per guanyar aquesta Champions.

Quan diem que no hi hagi polítics, és un eufemisme per dir que és millor que no hi hagi Mas o CDC?

No. Es barregen dues coses. D’una banda, la sensació molt estesa que la política comporta desprestigi. És una herència inequívoca de la cultura franquista, d’una idea de la democràcia un pèl cínica, que veu que els partits són més aviat part del problema que no de la solució. Alerta a acabar amb el valor dels polítics. De l’altra, hi ha la sensació que la relació CDC-ERC està encallada i algú amb bona voluntat pensa que la manera d’avançar és apartant els que fins ara no s’han posat del tot d’acord.

De cara al món, pot ser que el senyor que vam veure el 9-N fent-se responsable davant la Fiscalia i compareixent davant periodistes de mig planeta no es presenti a les eleccions. Som un país complicat.

Efectivament, però mirem-ho des del vessant positiu. A la premsa internacional li pot resultar enormement curiós que el president del país tingui la capacitat de sumar-se al procés sense necessitat de liderar-lo, si sap que amb aquests gestos, com el que fa Junqueras, pot acabar facilitant que el procés sigui més guanyador i sumar més.

¿Es pot pactar ja un govern sense saber quin pes té cadascú?

Jo crec que en aquests moments la generositat de Mas i Junqueras és inequívoca. També de la CUP ens arriben bones vibracions.

Quants dies es donen de termini per tancar un acord?

No hauríem d’anar més enllà del 15-20 de juliol. A l’ANC, però, no li pertoca fer llistes, ni a mi anar-hi. L’ANC serà molt més útil si continua mobilitzant la ciutadania.

Carme Forcadell ha passat a la història per haver dit “President, posi les urnes”. ¿Sànchez està dient “Polítics, feu la llista”?

Polítics, poseu-vos d’acord. I poseu-vos d’acord fent la llista o llistes i fent compromisos de governabilitat per després del 27 de setembre.

El CEO pronostica que el no a l’estat propi guanya de set punts.

Hi ha una bona notícia, i és que tenim un punt de partida d’un 43%, absolutament consolidat. És un punt de partida que a mitjà termini et fa guanyador segur.

¿Hi ha paral·lelismes entre el referèndum grec i el 27-S?

Que les enquestes fallen sovint i que el discurs de la por ja no frena la gent. A Catalunya la gent no té por al canvi. I la nostra serà una revolució democràtica i cívica.

Font: ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada