dimarts, 7 de juliol del 2015

Jordi Sánchez: «Avui estem millor, el procés torna a tenir vida»

El president de l'ANC analitza en aquesta entrevista les possibilitats d'acord per a una candidatura el 27-S

L'ANC reuneix avui el secretariat nacional per a acordar una proposta de llista per al 27-S per a negociar amb les altres entitats sobiranistes, CDC, ERC i la CUP. Els actors d'aquesta negociació van exposant les seves preferències, i sembla que hi ha marge per l'acord. La negociació no s'hauria d'allargar gaire, perquè el compte enrere cap a les eleccions ja ha començat. La pressió és gran, però l'aire que es respira sembla més net que no fa mig any. El president de l'ANC, Jordi Sánchez, també ho veu així: tot plegat ha fet un tomb aquestes últimes setmanes. 'El procés reviu', diu Sánchez en aquesta entrevista amb VilaWeb.

- El to que percebeu dels partits és positiu? Hi ha voluntat d'entesa?
- Sí. Hi ha una complicitat de tothom, majoritàriament centrada en CDC, ERC i Òmnium, l'AMI i nosaltres per arribar a un acord. Lògicament cadascú posa l'accent en allò que creu que més pot beneficiar el procés, però la necessitat de fer-ho i de fer-ho ràpid hi és.

- I la CUP? Manté una distància?
- La CUP no n'ha estat al marge; ha estat informada de tot el procés; hi hem tingut diverses reunions, i ahir mateix en vam tenir una amb ells d'informativa, com amb els altres partits. N'estan perfectament al corrent, i els hem demanat la seva opinió. Són un actor més, important, i esperem que quan li formulem una invitació ens pugui donar la resposta. No hi ha un tracte diferenciat entre la CUP i CDC i ERC. La CUP té molt clar que en la mesura que més plebiscitàries sigui les eleccions i la fórmula que trobem s'aproximi més a convertir-les en plebiscitàries serà més fàcil la seva vinculació i la seva complicitat.

- Això ho veieu més bé que no fa dues setmanes?
- Sí, clarament. Per una banda, tenim els resultats de la consulta als socis de l'ANC amb una participació molt gran i amb un mandat inequívoc perquè cerquem les complicitats i els treballs de confluència i d'unitat. I per una altra, tenim un espai on tant CDC com ERC manifesten la voluntat de trobar fórmules en la cerca d'aquesta confluència. I en tot aquest procés es detecta molt clarament que en determinats sectors agafa de nou la il·lusió, i es veu d'alguna manera un futur molt més engrescador. Tot això ens permet afirmar que avui estem millor que no fa quinze dies. Segur. El procés torna a tenir vida.

- Aquests indicis d'engrescament són els que van empenyent els partits a moure's, a dir 'posem-nos-hi'?
- Són diverses coses. Per descomptat que hi ha la proximitat del 27-S, que fa que tothom es posi les piles i que prengui consciència que ja no podem badar més. Després, el convenciment que calia tornar a fer alguna cosa que recuperés la situació d'excepcionalitat que volem donar al 27-S, després d'haver-se configurat un escenari amb un to baix, poc èpic i de massa normalitat, que matava l'excepcionalitat que requereix la voluntat de convertir-les en plebiscitàries. I el fet que hi hagués un emplaçament directe del president de la Generalitat a les entitats, i que les entitats assumíssim aquest repte i comencéssim a treballar amb espais compartits, i ho féssim donant veu al soci, tot això, ha anat perfilant la posició actual dels partits.

- La qüestió ara és quina fórmula s'acaba trobant. Vosaltres acordareu avui dimarts una proposta en la reunió del secretariat.
- Sí, treballarem amb una proposta de geometria variable tant en contingut com en solucions en diversos àmbits, i a partir d'aquí, un cop el secretariat ho hagi aprovat, i de manera discreta, començarem a teixir els consensos i els acords. Això serà una feina d'anar embastant aquest vestit que necessitem com a proposta electoral per a guanyar el 27-S. Utilitzarem tots els espais necessaris, des de reunions bilaterals fins a multilaterals, formals, informals… Per forjar complicitats i arribar a un acord que avui veiem més possible que no fa tres setmanes.

- Sí que heu apuntat des de l'ANC algunes preferències per la fórmula. Dieu 'quantes menys llistes, millor'. Preferiu una sola llista, doncs.
- No m'inclino per cap opció. Tu has dit la fórmula que hem utilitzat, i que mantinc: quantes menys llistes, millor. És a dir, una seria ideal; dues, millor que no tres, i tres millor que no quatre. Treballarem en aquest sentit. La proposta l'haurem d'acordar en el secretariat d'aquest dimarts. Hem de pensar també en els aspectes programàtics, en els primers passos a donar i en com ens visualitzem amb aquesta voluntat plebiscitària, i caldrà trobar fórmules imaginatives. Les vam trobar el 9-N i les trobarem el 27-S, que ningú no ho dubti.

- Sembla possible arribar a un terreny comú. El gran tema a resoldre és si hi ha d'haver polítics a la llista unitària?
- És un dels temes, sí. Però no pas l'únic. Aquest debat no és gaire allunyat del que tenim des del primer dia: la diferència sobre la confluència de llistes del mes de novembre i el que hi ha ara és de cent vuitanta graus. En aquell escenari, el que va proposar inicialment Artur Mas era una confluència de partits. Ara aquest debat no s'ha reobert; el que tenim és un encapçalament de la societat civil a través del suport de les entitats, i ara es matisa quina hauria de ser la presència dels partits.

- Vós éreu partidari de no prescindir de l'actiu que signifiquen els representants polítics.
- No, van ser unes declaracions a Catalunya Ràdio que se'm van adjudicar sense que jo ho hagués dit així. La presentadora acabava de parlar amb la Muriel Casals, que havia explicat la proposta que no hi hagués polítics en actiu i que la presidència de la Generalitat fos similar a la que hi ha a la República Italiana, amb unes funcions reduïdes… I després em va insistir en com ho veia jo, i vaig respondre que aquest tema, com a ANC, no l'havíem debatut encara, però que jo creia que la fórmula que acabem trobant inequívocament hauria de sumar, amb voluntat d'inclusió, amb totes les persones i partits que creiem que poden aportar-hi coses. Vaig dir això. No vaig dir pas que hi hagi d'haver partits, ni persones de partits, perquè és un tema que hem d'acabar de parlar.

- La gent que formi part de la llista també pot atorgar caràcter excepcional, plebiscitari, al 27-S. Anem cap a una llista on els polític o bé no hi siguin o hi tinguin un paper més secundari?
- Aquesta és una opció, que ja va proposar en primera instància Òmnium. I es valorarà. És una opció més que serà damunt la taula i veurem els suports que pot anar rebent. És un escenari, no pas l'únic, i té la seva coherència.

- Us plantegeu la possibilitat de fer la llista amb personalitats de rellevància internacional?
- Quan cerques la transversalitat i la màxima confluència està clar que poc o molt has d'enriquir l'oferta que prové dels partits i has d'anar a buscar en el camp de la societat civil la pluralitat de persones de rellevància, les habilitats individuals de cadascú, la seva solvència, el reconeixement internacional, la projecció… I d'aquesta combinació de tantes coses que diversa gent pot aportar cal que puguem fer una llista guanyadora. I aquí hem de tenir capacitat de sumar, i de fer una llista netament inclusiva i que representi un canvi. Hem de buscar tota aquesta síntesi, que quan el ciutadà vegi el que té davant com a oferta per al 27-S vegi que és una oferta netament guanyadora, m'agrada, ens porta al canvi, a construir un país nou, és el que volia trobar i és el que votaré.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada