dimarts, 22 de juliol del 2014

Vicent Partal: "La via que s’apaga"

El temps passa, aquesta és de les poques certeses que tenim. El temps passa i això té conseqüències. Copsar-ho és una de les dificultats més clares del procés polític que viu el Principat: és fa difícil de recordar on érem no fa pas tant temps. Ahir Duran i Lleida va plegar del càrrec de secretari general de CiU. Alguns es pensaven que no passaria mai i ara que ha passat és ben sorprenent que encara hi haja qui hi done poca importància. Els ulls, la mirada, ens traeixen.

Diuen que el temps més difícil de llegir no és el molt curt ni el molt llarg, sinó aquest que hi ha a mig camí. Segurament des de la claredat dels anys a venir veurem aquest adéu de Duran i Lleida com un dels grans senyals que el procés d'independència es fa sòlid i definitiu a mesura que s'acosta el 9 de novembre. Però ara, abocats en la voràgine de les notícies, ho passem com un fet més. I ací ens equivoquem.

Duran ha lluitat molt per allò que creu. I està bé. Tinc la sensació, només és una sensació, que Duran no és que no crega en una Catalunya independent sinó que no creu que siga possible d'arribar-hi. Però tant hi fa, perquè tot l'esforç que ha fet durant anys és endebades i ell ho veu. Cada vegada ho veu més. I per això va començar fa temps a enretirar-se lentament. Fa mesos que ho dic: Duran no serà el problema.

Especialment perquè la tercera via s'apaga a poc a poc com una flàmula que una càpsula de vidre va deixant sense oxigen. El problema de la tercera via, ho sap Duran i ho sap tothom, és que l'estat espanyol no hi creu. Els Aznar i companyia pensen en la derrota, derrotar-nos; per tant no quedar-nos on som o millor, com voldria la tercera via, sinó fer-nos tornar als anys seixanta. I els altres, tots els qui ballen entorn de la FAES i el PP, no són forts per a canviar aquesta tendència fonamental de l'espanyolisme i de la vida política a la 'villa y corte'.

Tanta contundència, tanta ceguesa cansa fins i tot Duran. Que ja no tinc gens clar que continue pensant ni tan sols a fer un partit de la tercera via. Perquè Duran pot ser moltes coses, però no és cap suïcida disposat a immolar-se per una causa inexistent.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada