dilluns, 28 de juliol del 2014

Finalitzat el llibre blanc de la independència

El CATN assegura que la desaparició del dèficit fiscal compensaria una caiguda "transitòria" del PIB català

El president del Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN), Carles Viver i Pi-Sunyer ha presentat aquesta tarda els vuit informes que faltaven sobre com serà la creació del futur Estat català. La compilació d'aquests documents i dels altres deu que ja s'han lliurat, permet que la Generalitat diposi ja del "llibre blanc de la independència", que es presentarà al setembre vinent. El conseller de la presidència, Francesc Homs, ha estat al costat del president del CATN en la presentació dels documents que mancaven i ha reconegut "la immensa feina feta".

Entre les conclusions, el CATN assenyala que Catalunya podria patir una "reducció dràstica i sobtada de les exportacions"com a conseqüència d'un boicot, o el què s'anomena efecte frontera. Aquesta disminució de les exportacions comportaria una caiguda d'"entre l'1 i el 2% del PIB". Pi-Sunyer ha matisat que aquesta caiguda seria "transitòria". El nou informe del CATN sobre les relacions comercials entre Catalunya i Espanya diu que el boicot seria "selectiu, simbòlic i de curta durada".

L'informe que s'ha fet públic sobre comerç també diu que aquesta caiguda del PIB català es veuria "àmpliament compensada per la desaparició del dèficit fiscal", així com "la capacitat dels exportadors catalans per innovar i competir". El CATN aconsella el govern que adopti "algunes mesures dirigides a prevenir alguns dels efectes del canvi de situació", sobretot als sectors que puguin ser els "més afectats per boicots selectius". Aquests sectors serien "els productes de consum final amb origen determinable i cert valor simbòlic".

Un dels informes que s'han lliurat és el que analitza les autoritats reguladores i de la competència que exigeix la UE. Europa obliga els estats a tenir autoritats independents que "garanteixin la competència a determinats mercats i que regulin determinats sectors econòmics", ha explicat Pi-Sunyer. En concret, cal regular els àmbits de les telecomunicacions, transport ferroviari, servei postal, residus nuclears i serveis financers. Els assessors del govern creuen que "la millor opció" és regular-los a través de l'Autoritat Catalana de la Competència, que ja existeix "i només s'hauria de reforçar". "S'han de crear pocs organismes administratius nous, una desena, i reforçar-ne més d'una vintena que ja existeixen", ha dit el president del CATN, que ha assenyalat que és "una feina abastable" per Catalunya.

Un altre dels documents és el que fa referència a l'administració de justícia i el poder judicial d'una Catalunya independent. Pi-Sunyer ha explicat que "deixarien de tenir jurisdicció" el Tribunal Suprem, l'Audiència Nacional, els jutjats centrals i el Tribunal Constitucional. Aquestes funcions les faria el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, les audiències provincials i els jutjats.

Per a l'elaboració del llibre blanc de la independència, composada per 18 informes, han calgut 53 reunions i el conjunt dels documents suma 1366 pàgines.

Consulta els darrers vuit informes presentats pel CATN.
  • Informe 11: Les relacions comercials entre Catalunya i Espanya
  • Informe 12. Autoritats reguladores i de la competència i estructures administratives exigides per la Unió Europea
  • Informe 13. La integració a la comunitat internacional
  • Informe 14. El poder judicial i l'Administració de justícia
  • Informe 15. La seguretat social catalana
  • Informe 16. La successió d'ordenaments i administracions
  • Informe 17. La seguretat interna i internacional de Catalunya
  • Informe 18. La viabilitat fiscal i financera d'una Catalunya independent

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada