dimecres, 18 de febrer del 2015

Martí Anglada: «Si el 27-S va bé, hi haurà segur negociació Catalunya-Madrid-Brussel·les»

"Alemanya ha fet estudis que busquen solucions perquè si arriba el cas Catalunya no hagi de sortir de la UE", assegura el delegat a França i Suïssa de la Generalitat

Sense titubejar, Martí Anglada ha afirmat aquest vespre a Barcelona que si a les eleccions del 27 de setembre s’imposen els partits independentistes amb més del 50% dels vots “hi haurà segur una negociació amb Madrid i Brussel·les” per acordar la secessió. “Encara que hagin de portar el govern espanyol agafat de l’orella”, ha reblat el veterà periodista expert en internacional i actualment delegat a França i Suïssa de la Generalitat. “A Europa ho tenen clar. Saben que el problema existeix i es pregunten fins on arribarem els catalans. Projecten escenaris a l’espera dels comicis. Només depèn de nosaltres”, ha indicat Anglada.


En un acte organitzat per l’ANC a la sala Tradicionàrius de Gràcia, plena amb gairebé 200 persones, presentat per Martí Estruch, Anglada ha volgut subratllar que avui parlava a títol personal i no com a representant del govern a l’exterior. Potser per això s’ha deixat anar i ha ofert un discurs intens i sense embuts. Segons el periodista, cap dels grans països europeus, encapçalats per Alemanya i França, “no posen ni posaran pals a les rodes” al procés sobiranista. “No és que vulguin la independència ni que l’empenyin, però no en són hostils”, ha garantit, i ha comentat que el continent viu amb “estupefacció” la inacció del govern espanyol.

Pel que fa al país governat per Merkel, ha dit que la plena sobirania “la consideren una possibilitat” i que, de fet, per una qüestió pràctica ja “han fet estudis que busquen solucions perquè Catalunya no hagi de sortir de la UE”, per si arriba el cas. A Alemanya, ha apuntat Anglada, li molesta que al sud d’Europa no hi hagi una Finlàndia o Suècia, “països que funcionin, i veuen que els països petits poden aportar estabilitat”, com seria el cas de Catalunya. De França, ha assenyalat que hi ha un “interès enorme soterrat” en la via catalana. “Tenen acords sòlids amb Espanya, però no és una lleialtat forta. Podrien veure Catalunya com la Bèlgica del sud”, i ha explicat un parell d’anècdotes reveladores per reflectir-ho.

“És un moment irrepetible i cal generositat”

Amb tot, Anglada ha recordat que el Principat “està sol” en tot aquest camí fins que no porti el mandat democràtic sobre la taula de Berlín i París. Davant d’això, ha demanat que fins el 27-S hi hagi “molta humilitat” perquè obtenir el 50% dels vots prosobiranistes “no serà fàcil”. “Hem de tocar de peus a terra”, ha afegit. “Si els partits tenen desavinences, no trenquem el carnet. Siguem generosos. Estem davant una cosa que no s’ha fet mai i per als polítics també és així. És com un nen que comença a caminar”, ha incidit gràficament.

Amb un to passional en el tram final de la conferència, Anglada ha parlat d’un moment “únic i irrepetible” i que “no tindríem perdó si no l’aprofitéssim”. “Depèn de nosaltres. No hi ha derrotisme que valgui”, ha reiterat. I, finalment, ha alertat que podria passar que hi hagués majoria absoluta per la independència al Parlament però que no s’arribés al 50% de les paperetes: “Seria un escenari complex, però crec que en aquest cas també hi hauria un àrbitre europeu”. “Pot anar d’un vot!”, ha exclamat davant un públic heterogeni.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada