dimecres, 25 de febrer del 2015

Viver i Pi-Sunyer ho ha de deixar tot a punt per a la desconnexió

Artur Mas ha exposat aquest dimarts els passos que seguirà el seu govern fins que es dissolgui el Parlament el proper agost. Són deu punts alguns dels quals ja es coneixien, com ara el de la creació de les delegacions a l'Àustria i Itàlia, i el reforç a Brussel·les mitjançant la figura d'Amadeu Altafaj. El més rellevant dels nou restants pel que fa al procés, però, és la creació del comissionat per a la creació d'estructures d'estat, un òrgan personificat en Carles Viver i Pi-Sunyer. El també president del Consell per a la Transició Nacional (CATN), serà l'encarregat de coordinar totes les accions per a desenvolupar les estructures d'estat que en teoria s'han de preparar abans del 27S. És a dir, de deixar-ho tot preparat per a desconnectar d'Espanya si la tardor vinent hi ha una majoria independentista al Parlament.

Viver i Pi-Sunyer haurà de fer, en primer lloc, un 'inventari' de les estructures d'estat disponibles ara i identificar què s'ha de fer per a la constitució d'estructures d'estat. No obstant això, aquest dimarts l'executiu català ja li ha marcat part del camí: impulsar el desplegament de la hisenda pròpia i dissenyar la seguretat social catalana.

Pel que fa el primer punt, el govern diu literalment que cal reforçar "tots els elements que permetin l'assumpció de la plena sobirania fiscal", així que presentarà el nou model d'Administració tributària per Catalunya, crearà el Consell Fiscal de Catalunya, l'Oficina Catalana de Fiscalitat Internacional, iniciarà la construcció del cens fiscal de Catalunya i començarà a explorar com haurien de ser les Duanes de Catalunya en un futur de sobirania fiscal. Pel que fa al segon, l'equip de Mas recomana a Viver i Pi-Sunyer que treballi per definir un nou model de Seguretat Social i dissenyar l'Administració d'aquesta per garantir, passi el que passi, la percepció d'atur i pensions als catalans.

És a dir, el pla de Mas, que haurà d'ampliar i concretar més Viver i Pi-Sunyer, vol portar les estructures d'estat com més enllà millor dins la legalitat vigent, i deixar-les a punt perquè la legislatura vinent -si el poble així ho decideix- s'executi la desconnexió a Espanya, és a dir, la independència de facto. Són uns plans que sonen força ambiciosos, però qui haurà de fer inventari seran els ciutadans del compliment dels acords de govern d'aquest dimarts i de la feina de Viver i Pi-Sunyer. L'Estat, mitjançant el PP català, ja ha congelat els pressupostos d'enguany, no es quedarà amb els braços plegats durant els propers mesos, les eleccions municipals ho frenaran decisions compromeses i, tot i que Esquerra ha encaixat de moment bé l'anunci del president, els xocs no han acabat, és evident.

Tot plegat crearà turbulències en la idea de Mas i, a més, s'ha de tenir en compte que en els últims dos anys el govern de la Generalitat ha avançat molt menys del que s'esperava en les estructures d'estat. Així, la feina del president del CATN serà difícil, però té davant l'oportunitat de fer tots els preparatius per només haver de moure una palanca independentista a finals d'any o principis de 2016.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada