dijous, 26 de febrer del 2015

Viver Pi-Sunyer: «No farem un salt al buit. Està tot pensat i preparat»

El comissionat per la Transició Nacional explica el disseny jurídic de la desconnexió

El comissionat per la Transició Nacional, Carles Viver Pi-Sunyer, ha explicat avui que "ara hem de concretar les mesures per assegurar que no farem pas un salt al buit. No continuarem fent informes, amb els que ja s’han fet ara durem a terme la part executiva". "Està tot pensat i preparat per fer la desconnexió", ha detallat en una entrevista a 'El matí de Catalunya Ràdio'.

Viver Pi-Sunyer ha detallat que "quan es produeixi la desconnexió demanarem l’ingrés a la Unió Europea dient que assumirem els seus principis des del primer moment". El Banc Central Català"no el crearem fins que no siguem independents perquè, si no, seria inconstitucional i nosaltres ens mourem sempre dins la legalitat".

Estructures d'Estat

"Seran poques les estructures que podrem anar implementant ja, i poc potents, perquè ens hem de moure dins la legalitat. Això sí, podem crear ja una Agència de la Seguretat Social, molt embrionària, que unifiqui i coordini en un únic centre les competències de Benestar i Família, Empresa i Ocupació, i Sanitat", ha dit.

"Tot això ja s’està fent. És una de les mesures que estarà feta abans del 15 de juliol. La Hisenda Pròpia també s’està fent ja, perquè està dins la legalitat". "El 90% les han de fer els departaments de la Generalitat. L’altre 10% ho puc fer jo a partir de l’Institut d’Estudis Econòmics, que per això ha passat al departament de Presidència", ha argumentat el comissionat.

Constitució provisional

"Quan es produeixi la desconnexió aplicarem la Constitució provisional, i després es fa la Constitució definitiva. El procés constitucional ja es pot anar elaborant ara", ha detallat. "Catalunya no pot estar sense una llei constitucional que reguli tot el procés de desconnexió, encara que sigui breument". "La Constitució provisional estarà llesta al setembre", ha assegurat.

La desconnexió

"Quan fas la declaració d’independència comences a actuar. Arriba un moment que ja estàs prou preparat, i el poder de la Generalitat ja es podrà exercir de manera immediata, i és aquí quan fas laproclamació d’independència. Quan pot trigar? No ho sabem. Es pot fer més ràpid o menys ràpid", ha continuat.

Viver Pi-Sunyer ha afegit que "no sabem quant de temps es necessitaria per proclamar l'Estat independent, si la ciutadania ho vota el 27-S". "Poden passar uns mesos, hi ha dos fulls de rutaun per anar més ràpid i un per anar més a poc a poc (d'uns 2 o 3 mesos)".

Encàrrec als partits

"Ens juguem el fet que les eleccions del 27-S siguin plebiscitàries o no, i que la comunitat internacional ho llegeixi així, en com es facin els programes electorals. Els partits a favor han de posar de manera clara i en comú un parell o tres molt clars i si pot ser redactat de la mateixa manera", ha manifestat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada