dilluns, 28 de juliol del 2014

La DUI costaria 5.000 milions al mes

El CATN presenta els 8 darrers informes i conclou que la independència seria completament viable econòmicament. El Consell calcula una caiguda del 2% del PIB en cas de boicot

"La Generalitat seria completament viable fiscalment i financerament després de la independència de Catalunya". Així de contundent es mostra el Consell Assessor per a la Transició Nacional (CATN) que en un informe sobre la viabilitat financera d'un Estat català, que forma part de la darrera fornada de vuit informes lliurada aquesta tarda al Govern. De fet, el CATN considera que la supervivència d'una Catalunya independent està assegurada hi hagi acord amb l'Estat espanyol o no.

Segons aquest estudi, la Generalitat necessitaria entre 4.500 i 5.000 milions d'euros al mes en cas de Declaració Unilateral per tal de pagar funcionaris, la seguretat social o les polítiques d'Exteriors. Un import que el CATN creu que es podria afrontar amb crèdits amb garanties reals com ports o aeroports, emissions de deute públic per part del Banc Central de Catalunya o bons patriòtics.

L'informe assegura que el temps que requeriria aquesta situació seria "breu", sense més concreció. Ara bé, a mida que es normalitzés la constitució de l'Estat així com l'Agència Tributària de Catalunya, els guanys fiscals d'un Estat català s'enfilarien a 11.591 milions d'euros, un 5,95% del PIB, que tindria un "efecte multiplicador" en l'economia catalana perquè "s'incrementaria la despesa pública i/o es podrien rebaixar impostos".

El fantasma del boicot espanyol

Així mateix, en un dels altres informes lliurats aquesta tarda, titulat "Les relacions comercials entre Catalunya i Espanya" apunta que un possible boicot als productes catalans podria suposar una patacada del 2% del PIB. Així allunya "escenaris catastrofistes i demana prendre mesures per evitar-lo". De fet, aquestes xifres es van filtrar quan el ministre d'Exteriors espanyol, José Manuel García Margallo, va calcular una patacada del 20% del PIB.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada