dimecres, 2 de juliol del 2014

Vicent Partal: "Adaptar-s'hi (a la Catalunya independent)"

A l'ambaixador dels Estats Units a Espanya li fan unes preguntes profundament malintencionades en públic. N'hi ha un que li retrau com és que no es declaren contra la independència de Catalunya, i es limiten a dir que és un afer intern, 'com si els EUA hi fossen indiferents'. El segon va més enllà i diu que Obama s'ha expressat contra la independència d'Escòcia i que si els Estats Units no pensen prendre posició també contra la de Catalunya. Són preguntes inequívoques. Inelegants des del punt de vista diplomàtic, però molt clares. I la resposta?

Teniu el vídeo ací per a veure el to de la resposta i què diu l'ambaixador. En remarque el final: 'La gent observa la situació, igual com ho fa el govern dels Estats Units. Si les coses canvien les empreses s'hi hauran d'adaptar.' I no ho diu, però de la frase se n'infereix que el govern americà també ho haurà de fer. Si les coses canvien...

Simple, net i clar. Els Estats Units miren i si les coses canvien, si Catalunya es declara independent, no prendran actituds suïcides ni faran grans escarafalls, simplement miraran d'adaptar-s'hi. En el moment actual, sense que Catalunya s'haja declarat encara independent, és difícil de ser més clar. Rajoy ja no va aconseguir ni una frase comprensiva quan va visitar Obama a la Casa Blanca. I ara l'ambaixador americà no regala cap titular als unionistes: si hi ha canvis ens hi adaptarem, simplement, tal com fa la gent assenyada. I tot seguit, quan es desferma la pressió diplomàtica espanyola, matisa que, siga com siga, tot plegat és un afer intern espanyol. És a dir, repeteix allò que la primera pregunta li recriminava que digués.

No cal repicar les campanes, però sí que s'ha d'entendre que aquests gests tenen valor. No diuen que els Estats Units vagen a favor nostre ni que els resultem simpàtics, en cap moment. Però deixen clar, i això és molt i molt important, que l'integrisme espanyol no n'ha d'esperar el suport incondicional: si hi ha canvis s'hi adaptaran.

En qualsevol país normal, això seria el comportament lògic i raonable. Però, intransigent com és, Espanya s'equivoca greument una altra volta. Si proclamem la independència el món farà això que els Estats Units diuen: s'ho pensarà, estudiarà els canvis i s'hi adaptarà, si és que li convé.

I això, que tothom pot entendre, desqualifica aquell famós vol interestel·lar de Margallo, que no passarà. Els 207 estats de la terra no seguiran cegament i incondicionalment Espanya faça què faça. I això tan simple i tan lògic sembla mentida que deixen que es gire a favor nostre només per aquest comportament forassenyat seu.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada