dijous, 30 d’abril del 2015

Carme Forcadell: «Una nova constitució»

Aquest article és el darrer que faig com a presidenta de l'Assemblea Nacional Catalana, ja que el proper dia 9 de maig hi haurà eleccions al secretariat nacional i una setmana després, el 16 de maig, se n'escolliran els nous càrrecs.

Aprofito l'ocasió per agrair-vos el suport que m'heu donat durant aquests tres anys extraordinaris i l'oportunitat que he tingut de conèixer moltes de les persones que han fet possible aquest procés, perquè l'ANC és i ha estat un projecte col·lectiu que no s'entendria ni s'hauria pogut fer sense la implicació personal i l'esforç de milers i milers de persones.

No deixo res, només de ser presidenta, però continuaré formant part de l'Assemblea perquè és el meu projecte i perquè ara, més que mai, ens caldrà treballar per l'objectiu pel qual vam néixer: eixamplar la majoria social independentista, explicant els beneficis d'un estat català i els valors que ens mouen a construir la república catalana.

Aquest projecte ens necessita a tots i a totes, però ningú no és imprescindible i això en demostra la grandesa, tots hi hem de treballar i tots hi hem d'aportar el nostre gra de sorra i aquest és, precisament, el meu compromís: aportar tot el que pugui perquè les eleccions del 27 de setembre esdevinguin l'èxit que tots volem i ens permetin iniciar, sense dilacions, la futura república catalana.

Ningú no sap quin govern serà l'encarregat de tirar endavant el procés, però segur que caldrà un govern de concentració nacional, amb voluntat de canvi i renovació, que demostri ja des del primer dia aquesta voluntat i que estigui disposat a incloure propostes que ens permetin fer una constitució inclusiva i oberta, que representi la diversitat del nostre País.

Aquesta nova constitució ha de ser la constitució de tots, se l'han de fer seva els que votaran partits independentistes i els que votaran partits de canvi, els que vulguin canviar l'statu quo i els que no els estigui bé el que tenim ara. Tots hi som convidats, perquè els valors republicans, com ara la democràcia, la llibertat, la participació ciutadana, la separació de poders, la lluita contra la corrupció i la justícia social, van més enllà de la independència, que només és l'instrument necessari per poder-los exercitar i aprofundir.

Aquesta constitució ha d'explicar quins valors defensarem i quin país volem, com volem que siguin l'educació, la sanitat, l'administració pública, els serveis socials, la justícia, i ha de dotar-se de les eines per garantir una regeneració política i democràtica i per posar fi a la corrupció, només així arribarem a aquells sectors que no veuen la independència per si mateixa, però sí que la veurien si l'omplim de contingut polític i social.

I aquest contingut ens l'ha de donar la futura constitució que farà el Parlament de Catalunya amb les aportacions dels partits polítics que l'integrin, siguin independentistes o no, perquè si són demòcrates acceptaran els resultats electorals i perquè no podran ni voldran quedar al marge del procés constituent que canviarà el país.

És extremadament il·lusionant la idea de fer una constitució nova que ens permetrà construir la república catalana, una constitució que ho podrà fer tot i canviar-ho tot, de fet és l'única oportunitat, perquè la república és l'únic canvi que trenca amb la transició que ens ha portat a l'atzucac on ens trobem. I això engrescarà molts ciutadans que estan decebuts del sistema, renovarà la confiança en els nostres representants polítics i ens permetrà sentir-nos ciutadans en lloc de súbdits.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada