divendres, 24 d’abril del 2015

Martí Anglada: «Europa vol veure si hi ha un mandat democràtic»

El periodista Martí Anglada (Girona, 1949), excorresponsal a l'Orient Mitjà, Roma, Londres, Washington, Brussel·les i Berlín, visita avui el programa Via Europa d'El Punt Avui Televisió (22.00). Anglada és el delegat de la Generalitat a París des del setembre passat.

França és el país més hostil al procés sobiranista?
A Europa qualsevol independència o modificació de fronteres es veu i viu de manera problemàtica. A Catalunya també. És una voluntat col·lectiva d'una part de la població molt majoritària en alguns moments, però de problemàtic, ho és. Això no vol dir que no es pugui resoldre. França no es cap excepció. Un estat multinacional com la Gran Bretanya té més capacitat per entendre-ho. O els d'estructura federal, com Alemanya, Àustria o Suïssa. Però a França, amb aquesta estructura centralista, els costa més.

Com són les relacions amb el govern francès?
Correctes, en alguns moments amb dificultats, però que provenen més de l'ambaixada espanyola que no pas del govern francès. Els francesos no vaticinen desgràcies en cas d'independència, diuen que tot el que amenaça la UE i la seva estabilitat els preocupa. Barregen el procés amb els moviments populistes antieuropeus, amb una referència implícita al Front Nacional.

Està fent pedagogia sobre el 27-S?
Uns dels valors de la UE és la democràcia i el seu exercici. Això només se soluciona votant. Si pot ser amb un referèndum, un referèndum. Si no pot ser perquè el govern espanyol no vol, que sigui el més semblant a unes eleccions convertides en referèndum, diguem-ne plebiscitàries. S'ha de votar i aquesta és la pedagogia democràtica que fem. Això a Europa ho entén tothom menys algun govern: l'espanyol. Europa està a l'expectativa de què votarà Catalunya, per si existeix la majoria independentista a les urnes, volen veure si hi ha un mandat democràtic. No utilitzen l'adjectiu plebiscitàries però donen per suposat amb les argumentacions que fan que tindran un caire plebiscitari. Si un és demòcrata, ha d'admetre que pugui guanyar o que pugui perdre, això ho hem d'admetre tots.

Com reaccionarà la UE?
Barroso cantava la música del ministre García-Margallo. Però Juncker ha declarat silenci sobre aquest tema, que vol dir la neutralitat.

Creu que les grans capitals europees s'estan preparant?
Hi ha opinions de tota mena, a Europa. Alguns no toleren intel·lectualment la idea d'un trencament d'un estat europeu i estan en contra, busquen pretextos i diuen que se'ns menjarà el llop. D'altres estan a favor perquè pot tenir punts positius, pot aprofundir la democràcia europea i un país dinàmic al sud d'Europa faria molta falta, com al nord hi ha Dinamarques i Finlàndies. Si els governs fan estudis preparant escenaris és perquè senzillament són previsors.

Font: elPuntAvui

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada