dilluns, 23 d’octubre del 2017

Germà Capdevila: «Diguem no»

«En democràcia, no hi ha autoritat sense el consentiment dels governats. No es pot aplicar el 155 a milions de persones o contra la seva voluntat»

El buròcrates de la cort madrilenya es creuen que poden canviar la realitat estampant la seva signatura en un paper. Han dissenyat un pla de acabar amb el problema català que sobre el paper és impecable: prendre el control de tots i cadascú dels àmbits de l'autogovern de Catalunya. Controlar tots els departaments de la Generalitat, anul·lar el Parlament, intervenir els mitjans públics i així resoldre el problema.

Obliden un petit detall, però. En les societats modernes, l'autoritat no es pot exercir sense el consentiment dels governats. Es pot obligar a unes poques persones a fer quelcom, amb coaccions i amb violència, però és absolutament inviable exercir coaccions i violència de manera continuada sobre milions de persones que desconeixen aital autoritat.

Des que Mariano Rajoy va anunciar el cop d'estat sobre Catalunya, hem vist unes quantes mostres en aquest sentit. Els professionals de TV3 i de Catalunya Ràdio, per exemple, ja han deixat clar que no acceptaran cap control polític sobre la seva feina. Com s'ho faria un suposat interventor per obligar a milers els treballadors a fer el que es neguen a fer? A cops de porra? Inviable.

En poques hores hem sentit moltes manifestacions en el mateix sentit: no acceptarem la supressió antidemocràtica de les institucions catalanes, des de col·legis professionals a entitats culturals. La clau del fracàs de l'aplicació de l'article 155 és senzillament el no reconeixement de la seva autoritat, la negació de la seva validesa, no fer cas a cap ordre que se'n derivi.

La desobediència pacífica és una eina formidable si és massiva. Els pobles de l'Índia van aconseguir la seva independència d'aquesta manera. Si només són uns pocs, és fàcil reprimir-los, reduir-los i eliminar-los. Si som milions, no hi ha força política o policial que pugui imposar la seva autoritat.

Rajoy va obtenir de la Unió Europea un suport total per resoldre el tema català de la manera que sigui. Només van fixar-hi un límit: no es poden repetir les escenes de violència de l'1-O, que van posar en dificultats als mandataris de tot el continent. El portaveu de la Comissió no vol a tornar a repetir les mateixes respostes durant dies i dies per justificar l'injustificable.

Sense poder recórrer a la repressió violenta, Rajoy té mala peça al teler per aplicar l'article 155 si milions de catalans s'hi oposen pacíficament. El dia del referèndum els catalans van demostrar a centenars d'escoles i centres de votació que poden organitzar-se i vèncer l'Estat més violent. Tornem-hi.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada