divendres, 5 de juny del 2015

Els beneficis de la independència per a les empreses, en un estudi de l'ANC

Els economistes de l'entitat conclouen que 'la república catalana és necessària, viable i urgent'

Jordi Sànchez, president de l'ANC, ha presentat un estudi de l'ANC sobre l'impacte de la independència a les empreses. 'La república catalana és necessària, viable i urgent', conclou el document. És titulat 'Impacte de la independència en l'empresa' (pdf) i ha de servir per a desmuntar els arguments segons els quals la Catalunya independent no podria sustentar una economia productiva millor que l'actual.

El document, a partir de les dades i les polítiques actuals, formula la hipòtesi d'una Catalunya dins l'estat espanyol o com a país independent. D'acord amb aquests paràmetres, l'estudi conclou que la diferència de model productiu entre Catalunya i Espanya marca, principalment, les polítiques que afecten les empreses. Alhora, se'n desprèn que la governança de l'estat espanyol passa per davant de la impulsada per Catalunya i en resulta perjudicat el model català.

Amb una Catalunya independent --diu l'estudi-- es podria impulsar i promoure una política adaptada al model propi i, per tant, les empreses es beneficiarien d'unes mesures d'impuls que ara, segons que denuncia, no té. D'aquesta manera, es conclou que amb una economia 'forta', sense el jou que atribueix al finançament autonòmic i amb unes infrastructures pensades a Catalunya i no en la visió radial des de Madrid, el panorama seria notablement diferent i 'beneficiós' per a les empreses.

Un estat independent 'permetria de fer polítiques per afavorir el model productiu català', 'disposaria de més recursos' a causa de la capacitat de decisió de política fiscal i econòmica, i 'facilitaria l'accés al crèdit de les empreses', car es preveu que Catalunya tindria 'una qualificació creditícia d'A+'. Aquesta darrera dada implicaria posar Catalunya a nivells com els que tenen avui Israel o Corea del Sud, set posicions per sobre de la qualificació que té la Catalunya actual i quatre per sobre de la de l'estat espanyol.

El document també parla del panorama de futur d'una Catalunya encara dins de l'estat espanyol. I la fotografia que en fa és molt perjudicial. Es preveu que l'estat 'continuï ofegant l'empresa catalana' --diu-- i maltractant fiscalment i econòmicament Catalunya amb un sistema de finançament que esprem els catalans.

L'estat espanyol defensa 'un model econòmic diferent del català, no compleix les inversions i perpetua un infrafinançament a Catalunya que perjudica les empreses i la xarxa productiva'.

El mite del boicot

Finalment, l'estudi tracta de la possibilitat que la independència de Catalunya originés un boicot comercial als productes catalans per part del mercat espanyol. L'informe no en nega pas la possibilitat, però sí que remarca que aquest boicot seria 'transitori, reduït i assumible'. Un dels economistes que ha participat en l'informe, Josep Maria Vázquez, ha explicat que en aquest moment ja hi ha boicot comercial: 'L'única manera d'acabar-lo serà arribant a la independència', ha conclòs.

L'estudi no preveu que Catalunya deixi l'euro ni que hagi de posar duanes i aranzels, car es compta amb una negociació ràpida i efectiva amb Europa per fer que els catalans no deixessin de formar part, si més no en l'àmbit pràctic, d'aquesta unió econòmica europea per mitjà de nous convenis o tractats.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada