diumenge, 14 de juny del 2015

Marina Llansana: «Alcaldes metropolitans i pel procés»

Tots els bons auguris de la nit electoral del 24 de maig es van confirmar ahir en la constitució dels nous ajuntaments del país. El canvi que van voler les urnes s'ha instal·lat ja al cor dels consistoris catalans, i l'independentisme ha aconseguit arrabassar el poder als unionistes en pobles i ciutats clau per al futur del procés.

Els qui pronosticaven la fatiga i la davallada de l'independentisme han tornat a quedar amb un pam de nas. Des d'ahir, moltes ciutats de l'àrea metropolitana tenen alcaldes independentistes, una cosa impensable fa pocs mesos. Ciutats importantíssimes del país com Badalona, Sabadell, Ripollet, Montcada, Barberà del Vallès o Castelldefels han aconseguit sumar majories a favor del procés i ser punta de llança d'una regeneració política amb accent nacional que ja tardava a arribar.

Però no és només una qüestió de números. No es tracta només de tenir més alcaldies a l'Associació de Municipis per la Independència. Sinó que es tracta, sobretot, de construir aquestes majories independentistes amb gent nova i diversa. Des d'ahir l'independentisme és a més institucions que mai, sí, però l'important és que té un suport més transversal, perquè ha estat capaç de sumar formacions diverses i amb tradicions molt diferents que representen un electorat que mai abans s'havia situat a favor de la independència.

Feia anys que no vèiem places plenes davant dels ajuntaments el dia del ple d'investidura. Veïns que s'aplegaven per celebrar canvis de govern però, sobretot, canvis en la manera de fer política. La política ha retornat a la gent, i la il·lusió ha tornat a la política.

Arribem al 27 de setembre amb més energia que mai i, des d'ahir, amb un exèrcit d'alcaldes que tenen clar que el país es construeix des de cada poble.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada