diumenge, 15 d’octubre del 2017

Iu Forn: «Rajoy està disposat a assumir un Vietnam (metàfora)?»

Tant parlar de l'article 155 de la Constitució i, què diu exactament? Mirem-nos-el:







Exactament diu això. I res més. I partir d'aquí, el procediment d'aplicació d'aquest article està regulat per l'article 189 del reglament del Senat. El Gobierno ha de proposar a la cambra les mesures que pensa aplicar i en un parell o tres de dies les aprovaria la majoria absoluta del PP. Perfecte. Però, de quines mesures estem parlant? Els que hi entenen diuen que la cosa pot anar des del control de les finances de la Generalitat a dissoldre el Parlament, passant per la destitució del President. I també diuen que en cap cas poden suprimir ni suspendre l'autonomia.

A veure, un servidor no és constitucionalista ni entén un borrall de lleis, però sé llegir. Justet, però fins aquí hi arribo. I el text no parla en cap cas d'una sola mesura concreta. Les que aventuren els experts són això, una aventura, pura especulació perquè l'article no s'ha aplicat mai. Diu que "es podran adoptar les mesures necessàries per obligar -la autonomia- al compliment forçós" de les seves obligacions. I "mesures necessàries" va des de fer pessigolles als peus a tots els catalans sediciosos fins a bombardejar-los amb napalm, passant per enviar-nos la tuna. I aquí és quan hem d'analitzar quines possibilitats reals té Mariano Rajoy de fer què i quines conseqüències poden tenir les seves decisions.

Pot fer-nos por. De fet ja fa dies que intenta fer-ne molta. Però hi ha un proverbi xinés que diu: "quan un sol gos borda a una ombra, deu mil gossos fan d'ella una realitat". I això ens porta a les possibles realitats i si aquestes són factibles.

- Comencem pel que diuen alguns experts. Parlen que el Gobierno podria controlar les finances de la Generalitat. Més encara? També diuen que podria dissoldre el Parlament i convocar eleccions. I, vostè creu que l'emprenyada de la gent donaria bons resultats als partits que promouen un cop d'Estat, aquest sí de veritat? "Oh -diuen alguns- és que aplicaran la llei de partits i il·legalitzaran tots els partits sobiranistes". Perfecte, doncs es creen agrupacions d'electors i passi-ho bé i una abraçada molt cordial.

- Detenció del President Puigdemont, del Govern, dels líders d'Òmnium i l'Assemblea i del major dels Mossos. Molt bé. I es pensen que la gent no sortiria al carrer? Si va sortir per les detencions a la Conselleria d'Economia, imagini's en aquest hipotètic cas. I, com reprimiria Rajoy milers de persones fent resistència pacífica? Com l'1 d'octubre? Sí, segur? Llavors van haver de parar a mig matí perquè l'opinió pública europea i els mitjans de comunicació lliures, que no tenen res a veure amb els espanyols, van mostrar la realitat. Espanya vol repetir allò del dia 1 i empitjorar encara més la seva imatge exterior? Doncs endavant, allà ells. Ah, i un petit detall: compte amb l'ús de la violència contra gent desarmada i pacífica que existeix una cosa anomenada "Carta de Drets Fonamentals de la Unió Europea" que preveu dures sancions a qui l'exerceixi contra la seva població.

- Controlar els Mossos. Molt bé, i? Ja els tenen controlats. I després, què? Estan disposats a afrontar els efectes de la decisió. I no només la reacció dels Mossos, sinó de la gent. I això vol dir tornar al final del punt anterior. I amb un factor afegit. Fa 25 dies que tenen milers de policies i guàrdies civils lluny de la família i vivint en els 10 m2 d'un lloc tancat. Això, unit a que l'avorriment esgota, implica que aviat caldrà un relleu. Tenen prous efectius de nivell per cobrir les necessitats? Hi haurà prou voluntaris per venir a tancar-se en un vaixell durant una xifra indeterminada de dies?

- Tancar TV3 i Catalunya Ràdio. Per aconseguir què? Que no "adoctrinin", segons el que repeteixen sense parar els últims dies? Rajoy sap perfectament que existeixen unes coses que en diuen twitter i facebook. Al segle XXI pots passar reportatges falsos als programes matinals d'Antena 3 per intentar manipular l'opinió pública de més de 60 anys, però no pots controlar les xarxes on s'expressa la gent. O prohibiran internet? Sí? N'estan segurs?

- Recuperar les competències en educació. Molt bé, i? Què faran, repescaran Wert i que vagi classe per classe espanyolitzant nens? Es carregaran la immersió lingüística? Si ni el franquisme va acabar amb el català, dubto molt que ara se'n sortissin. Per molt convincent que fos l'admirat Wert. O canviaran tots els mestres i professors i portaran comissaris polítics? Sí? Segur?

- Tancar l'aixeta dels diners i no pagar les nòmines als funcionaris. I, què? Provocar una revolta de milers de persones? No, oi? Entre altres coses perquè també deuen haver-hi funcionaris partidaris de la unitat d'Espanya que no veurien la mesura amb gaire alegria.

- Pressionar més empreses perquè marxin. Bé, si el que busquen és enfonsar l'economia catalana, suposo que són conscients que l'espanyola va darrera. Ho prefereixen un "antes arruinada que rota". Sí? Estan disposats a assumir les conseqüències a nivell espanyol i europeu?

- Tema bancs: Al segle XX, per garantir els meus diners, jo hagués anat a obrir un compte a Osca o a Castelló, no fos cas. Al segle XXI i amb el meu mòbil, ara mateix puc obrir un compte a l'entitat del món que em roti i operar sense problemes.

- El nul control del territori. Encara avui no saben com va funcionar l'organització que va portar les urnes i les paperetes i com es van posar a lloc.

Per tant, nosaltres potser tenim un trio de dosos, sí, sí, però Rajoy i l'Estat, que són els propietaris del casino, de les cartes, fan de croupier, són la banca i que quan guanyes poden decidir no pagar-te el que et toca, tenen un joc que realment no és tan bo com ells intenten fer-nos creure. Van de farol i saben que ho sabem. I també saben que sabem que som al mig del riu, que nosaltres som la granota i ells l'escorpí, i que sabem que passi el que passi ens acabaran picant. Però si ho fan, ells i nosaltres sabem que tots dos anem riu avall, no només nosaltres. I amb una diferència, les granotes estem més acostumades a l'aigua. Ells veuran que fan.

De Rajoy depèn si tria tenir el seu propi Vietnam (metàfora).


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada