dilluns, 27 de novembre del 2017

Josep Huguet: «Rajoy, caga tió»

«Per Europa, Espanya és un malalt amb respiració assistida a qui se li ha acudit maltractar el cor, el seu motor econòmic, Catalunya, precipitant la seva fallida»

Espanya està en temps de descompte. De Guindos sap que el gener que ve el Banc Central Europeu deixarà de comprar la meitat del deute que adquiria fins ara.

L'any passat el Banc Central Europeu va comprar 93.514 milions d’euros de deute públic d'Espanya; l'equivalent a gairebé al 50% de tot el deute emès i tres vegades el que va augmentar l'endeutament. Per tal de no acumular una quantitat excessiva, el consell de govern del BCE s'ha imposat la limitació de no tenir més d'un 33% del que s'ha emès per un mateix país. Però ja ha arribat a aquest límit. Així la dependència de l'economia espanyola de la política monetària del Banc Central Europeu (BCE) és cada vegada més gran. La primavera passada la dependència era de 250.834 milions d’euros. El percentatge d'Espanya en la política de compres del Banc Central Europeu és del 13%, molt per sobre del pes del Banc d'Espanya en el capital del BCE, que se situa en el 8,8%. L’acceleració d’aquesta dependència comporta creixents riscos de vulnerabilitat per a l’economia espanyola.

A aquest panorama del deute hi podem afegir el de la fallida de la caixa de pensions espanyola. Un Informe sobre aportacions de Catalunya a la Seguretat Social (1995-2010) de la Generalitat departament Economia i coneixement (2012) ja indicava que Catalunya sola tindria un saldo positiu de 3.384 €/persona, equivalent a un 12,7% PIB de Catalunya. Mentre que Espanya sense Catalunya tindria un saldo negatiu de -2.228 €/persona, equivalent 10,1% del PIB.

Malgrat la confirmació de la continuïtat de la intervenció econòmica de la Generalitat en base a supòsits d’ús fraudulent (inquisició de les intencions) que ha anunciat aquest dijous Enric Millo, el Banc Europeu continua posant Espanya en zona d’alt risc. El seu darrer informe valora l’efecte del conflicte amb Catalunya com a difícil d’anticipar (dit amb altres paraules, estan espantats). Mentre l’unionisme acusa l’independentisme de les plagues que assolaran Catalunya i de les derivades que arribaran a Espanya, el BCE també apunta altres forats negres: el rescat de les autopistes radials, la manca de pressupost pel 2018 i l’efecte nefast de la corrupció generalitzada.

En tot cas l’impacte oficialment reconegut segons diverses fonts espanyoles es mou entre els 11.000 milions d'euros i el 26.000 milions d'euros. I fixin-se com Europa calla per no esverar més el galliner.

De fet per via indirecta se’ns diu quines són les febleses estructurals de l’Estat. Quan Agència europea del medicament ha triat Amsterdam, no ho ha fet pels efectes de l’independentisme, com afirma l’unionisme, sinó per raons que són competència de l’Estat: l’atur més alt d’Europa a l’Estat, les baixes xifres d'inversió i la poca aposta per la Recerca i el Desenvolupament (R+D), el nombre menor de publicacions científiques per cada milió d'habitants, l’escàs nivell d’excel·lència de la universitat espanyola respecte la holandesa, l’inferior rànquing en biotecnologia, la menor inversió pública i privada en companyies del sector, el baix índex de Transparència Global Anticorrupció, i finalment el baix índex d'estabilitat política.

Per tant per Europa, Espanya és un malalt amb respiració assistida a qui se li ha acudit maltractar el cor, el seu motor econòmic, Catalunya, precipitant la seva fallida. Catalunya per Europa ja és un problema econòmic.

I va esdevenint un problema polític. Dastis deu conèixer que la setmana passada durant la reunió interparlamentària Unió Europea- República Popular de la Xina, Catalunya es va posar a l’ordre del dia a petició Xinesa. En el moment en que a preguntes de la Xina, la Unió confirmà que dóna suport a Rajoy en les mesures repressives contra Catalunya, els representants xinesos van demanar justa reciprocitat: tractar Taiwan i Tibet coma afers interns i abstenir-se de critica la Xina per afers de Drets humans com ara la censura de webs, la violació de la correspondència o la presó per a dirigents polítics.

La credibilitat de la Unió Europea defensant la posició econòmica empaquetant-la amb democràcia avançada s’ha perdut. I sense la força de la dissuasió armada americana i a partir d’ara, en alguns camps, per sota de la qualitat democràtica dels EUA, l’estrella europea serà minvant. La greu crisi que afecta el model institucional de la UE encara sobresortirà més quan Hongria i Polònia li retreguin la doble mesura que aplica a ells i a Espanya per Catalunya.

La imminent crisi del deute espanyol, l’enfonsament de la caixa de pensions, la crescuda de la prima de risc i per altra banda la fallida de la credibilitat interna i internacional europea per culpa de les polítiques repressives de Rajoy, són els regals del Caga Tió que el President espanyol fa a aquesta Europa que l’ha avalat en el seu cop d’estat contra 3 milions d’europeus.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada