dilluns, 27 de novembre del 2017

Germà Capdevila: «Postals de precampanya»

«Candidats a la presó, enquestes massa cuinades, ultres desfermats i impunes, amenaces i repressió... Les del 21D no són eleccions lliures»
Encara no hem entrat en campanya electoral però les maquinàries dels partits ja treballen a tot drap de cara al 21-D. Convé no oblidar en cap moment, però, que no seran unes eleccions normals (normals en el sentit etimològic, no pas en el sentit que Garcia Albiol dona a la paraula). Catalunya es troba en un estat d'excepció amb les llibertats i garanties democràtiques limitades, i això afecta de ple la convocatòria del dia 21 de desembre.

L'any 1994, la Unió Interparlamentària (un organisme internacional que agrupa les cambres legislatives de més de 160 estats sobirans, entre els quals Espanya) va aprovar per unanimitat la Declaració sobre Eleccions Lliures i Justes. Allà explica les condicions que han de reunir les convocatòries electorals per ser considerades 100x100 democràtiques i lliures.

El punt 3.3 de la Declaració explica que els candidats "individualment o en conjunt amb altres, tenen el dret de moure's lliurement arreu del país per fer campanya electoral". No val ser un setciències per entendre que en aquestes eleccions aquest punt imprescindible per a unes eleccions lliures i justes no es compleix per a un bon grapat de candidats. Mentre el bloc unionista fa campanya sostinguda cada dia, molts candidats sobiranistes no poden fer-ho. El desavantatge és evident i antidemocràtic.

El punt 3.4 estableix que tots els candidats i partits polítics "han de tenir igual oportunitat d'accés als mitjans, especialment els mitjans de comunicació massius, per impulsar les seves idees polítiques". Resulta evident que els mitjans d'abast estatal, públics i privats, se salten olímpicament aquesta norma adoptada explícitament per Espanya.

Sumem al còctel la repressió policial i judicial constant i sostinguda, –que va des de la detenció de tuitaires fins a la prohibició portar llacets grocs o penjar pancartes de suport als presos polítics–, les enquestes massa cuinades (socarrimades, podríem dir), les ultres desfermats i fent de les seves amb impunitat. Entendrem aleshores que les eleccions del 21D no seran unes eleccions lliures i democràtiques.

Tanmateix caldrà una mobilització massiva i extraordinària, un cop més, que superi les anteriors convocatòries i permeti a l'independentisme repetir (i si pot ser augmentar) els resultats del 27S de 2015. Sabem que les garanties democràtiques han estat restringides i limitades, sabem que hi ha qui jugarà la partida amb una mà lligada a l'esquena, però l'únic camí possible és una victòria electoral incontestable que impedeixi que un govern unionista desmunti el país.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada