dilluns, 20 de novembre del 2017

Germà Capdevila: «50 + 1»

«El 21-D es pot desfer un dels arguments principals de l'unionisme, el que diu que els independentistes no són majoria»

Les eleccions del 21-D són il·legítimes i inconstitucionals. No són pocs els experts i juristes que expliquen que el desplegament que fa l'Estat de l'article 155 de la Constitució excedeix la lletra de la norma i traeix l'esperit del legislador. Sigui com sigui, la convocatòria és una trampa que tothom ha acceptat com a inevitable.

Els partits parlamentaris partidaris de la República, sense excepcions, han acceptat l'envit i han posat en marxa la seva maquinària electoral, amb la qual cosa admeten la renúncia a desplegar la independència i tornen al marc autonòmic que una majoria de catalans va decidir abandonar de forma reiterada.

Amb aquest escenari, és molt difícil preveure quina és l'estratègia del sobiranisme després de les eleccions. Recuperar el govern legítim? Activar la independència declarada al Parlament? Governar l'autonomia i seguir buscant un referèndum pactat amb l'Estat que tothom sap que és impossible?

És evident que les amenaces judicials no fan possible un discurs lliure per part dels candidats, que han de mesurar al detall les seves paraules i les seves propostes electorals, per impedir una eventual acció de l'Estat que suspengui candidatures o prohibeixi programes, i així distorsioni completament les eleccions.

El que sí que sembla clar, i fora de tot dubte, és que l'independentisme té al davant una oportunitat d'or per desfer un dels fils argumentals de l'unionisme, en base al qual han bastit gran part del seu discurs: el que diu que el partidaris de la República no són majoria en vots, i que –en conseqüència– no en són prou nombrosos per fer efectiva la seva voluntat.

El 21-D és una ocasió magnífica per acabar amb aquest relat. Un resultat superior al 50% dels vots vàlids seria una injecció d'autoestima formidable i enviaria un senyal molt poderós a Europa i al món: tot i la repressió, tot i la supressió de l'autogovern, tot i la persecució judicial, l'independentisme continua sent el projecte hegemònic de la política catalana i no només es manté, sinó que creix.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada