dijous, 12 de maig del 2016

Germà Capdevila: «Prou amb el referèndum!»

Hi ha dues classes d'unionistes, separats per la seva convicció democràtica. L'unionisme del PP, del PSOE o de Ciudadanos considera que els catalans no tenim cap dret a votar per decidir el nostre futur, i que en tot cas només podrem votar per acceptar la seva improbable proposta de reforma constitucional. L'unionisme de Podemos i la seva filial catalana té el mateix marc de referència (Espanya), però admet que els catalans tenim el dret a decidir si som o no independents (tot i que ells farien campanya pel NO).

Els unionistes democràtics asseguren que seran capaços d'aconseguir un referèndum acordat amb l'Estat espanyol. No se'ls escapa el riure, la qual cosa és molt meritòria, tenint en compte que la seva proposta és senzillament impossible. Xavier Domènech assegura que "el pacte entre Podemos-IU apropa Catalunya al referèndum". És com dir que si fem un salt ens apropem a la lluna. Ens apropem, sí, però no hi arribarem per més que ens esforcem a saltar ben alt.

Fem un exercici de política-ficció i imaginem-nos que Podemos i les seves sucursals aconsegueixen la majoria absoluta del Congrés i del Senat. Per obtenir el referèndum, el partit morat ha d'escombrar el PP, el PSOE i Ciutadans, quelcom impossible amb el sistema electoral vigent. Posem per cas, tanmateix, que els planetes s'alineen i que la coalició de Pablo Iglesias obté la majoria en ambdues càmeres. Es proposa el referèndum d'autodeterminació per a Catalunya i tant el Congrés com el Senat voten favorablement. Tindríem referèndum? No.

Hi ha un detall que tothom passa per alt deliberadament: Els Guardians de la Revolució iranians. Fins i tot en el cas hipotètic que el Congrés i el Senat espanyols autoritzessin un referèndum a Catalunya, el Tribunal Constitucional, guardians de les essències pàtries, no trigaria ni 24 hores a suspendre'l per contravenir l'article 2 de la Constitució.

Faig des d'aquest humil racó d'opinió una crida als polítics que fan campanya per a les noves eleccions: Prou de parlar de referèndum acordat amb l'Estat. Ja ens prenen per rucs quan repeteixen comicis per no ser capaços de posar-se d'acord per formar govern. No cal que també ho facin amb propostes impossibles i enganyoses.


1 comentari:

  1. En un enfrentamiento del Ejecutivo y el Legislativo con el Tribunal Constitucional buena observacion en ese caso y teniendo mayoria en las dos camaras pregunto seria posible una reforma expres del articulo de la constitucion,al que se acogeria el TC. Pars no aprobarlo del tipo de reforma expres del 135,teniendo mayoria ,seria una posible salida politica pregunto a los constitucionalistas.

    ResponElimina