dimecres, 3 de setembre del 2014

Marta Lasalas: "Problema, per a qui?"

«Realment hi ha algú a l’Estat que s’arribi a pensar que colgant el país sota tota mena d’acusacions i porqueria aconseguirà frenar alguna cosa?»

Comença a Catalunya un curs de vertigen i amb un horitzó més que incert. Els catalans han tingut la tremenda gosadia de dir que volen decidir sobre el seu futur i l’Estat espanyol ha reaccionat amb la intransigència i l’encarcarament que esperàvem però alhora amb una fúria que, encara que previsible, no deixa de ser colpidora.

Diguem-ho tot: tampoc els hi ha resultat massa difícil. L’expresident Pujol i la seva família han brindat a l’Estat un cop de mà brutal –i cruel-. Han aportat una etzibada que ha deixat la societat absolutament perplexa i adolorida. I el ministre Montoro va fer ahir evident fins a quin punt està disposat el govern espanyol a aprofitar la situació.

No acabarà tot aquí. Ha arribat el moment de ventilar corrupteles i ferums. Ha arribat el moment d’encetar la cacera. L’Estat llançarà tota la porqueria que tingui a l’abast per mirar de perjudicar el procés. El pols plantejat pels catalans és brutal. I la resposta no tindrà pietat.

La qüestió, però, és si realment l’Estat espanyol ha calibrat prou bé la seva estratègia. No hi ha dubte que la confessió de Pujol ha deixat la societat commocionada. Però l’11 de setembre, els catalans tornaran a sortir al carrer i tornaran a reivindicar la seva exigència d’una consulta.

I què farà el govern espanyol? Es limitarà a seguir abocant més porqueria, intentant ensorrar la moral dels catalans per pur ofegament? O potser pensa que en tindrà prou amb l’anunciat “no” del Tribunal Constitucional a la consulta? Realment creu l’executiu popular que un argument sobre la legalitat de les formes silenciarà el fons de la reivindicació catalana?

És molt possible que la via legal s’esgoti i els catalans no puguem votar com cal el dia 9 de novembre. Però, realment hi ha algú a l’Estat que s’arribi a pensar que colgant el país sota tota mena d’acusacions i porqueria, i negant el dret a la consulta amb un Tribunal Constitucional polititzat i desprestigiat aconseguirà frenar alguna cosa?

Catalunya comença el curs en una situació dura i complicada, però no ens enganyem qui també té un problema, i ben gros, és l’Estat espanyol. I, de moment, res del que ha fet el govern de Rajoy sembla que condueixi a cap mena de sortida. Més aviat al contrari. L´única cosa evident, segons demostren totes les enquestes, és que el seu problema es fa cada cop més contundent i fort. Sens dubte serà un curs ben interessant.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada