El Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana, reunit en sessió ordinària el dia 13 de setembre de 2014, a Arenys de Munt, dos dies després de la Via Catalana d’enguany i just a l’inici de la recta final del procés que ens ha de dur a la celebració de la Consulta del 9 de novembre i, com a resultat d’aquesta consulta, a la possibilitat d’iniciar el procés constituent del futur Estat català independent, vol fer pública aquesta
DECLARACIÓ DE SETEMBRE
PREÀMBUL
La celebració d’aquesta sessió del Secretariat Nacional a Arenys de Munt forma part de l’homenatge que l’Assemblea Nacional Catalana vol retre als habitants d’aquest municipi del Maresme que avui celebren el cinquè aniversari d’aquella primera Consulta popular que va iniciar les diferents onades de consultes de les mateixes característiques que ens han portat fins aquí, fins on som ara.
Aquell 13 de setembre de 2009 va produir-se un altre fet que també ha resultat transcendent: a la riera d’Arenys de Munt es varen trobar les primeres persones que van veure que aquella Consulta podia ser el motor del que avui és l’Assemblea Nacional Catalana. Per tant, podem dir que també ens sentim hereus d’aquella primera consulta, la d’Arenys de Munt.Han passat cinc anys i som a les portes de la Consulta del 9 de novembre. Ara caldrà seguir escrivint el guió i marcant el ritme perquè sigui possible allò que vam començar a construir fa cinc anys: la independència de Catalunya.
1.- La situació política
Quan falten menys de dos mesos per a la celebració de la Consulta del 9 de novembre, el marc polític que delimitarà aquest període sembla prou definit i el podem sintetitzar en els punts següents:
a) L’actuació dels aparells de l’Estat espanyol s’ha anat centrant en l’estratègia de debilitament moral i econòmic de la societat catalana, intentant fer sorgir dubtes sobre els que consideren com a símbols del país o intentant demostrar la incapacitat d’autogovern dels catalans. Cal esperar que aquesta estratègia es mantingui i guanyi en intensitat a mesura que s’acosti el 9N.
b) En la mesura que es mantingui l’ampli acord polític i social entorn de la celebració de la Consulta el dia 9N, i a mesura que es vagi acostant aquesta data, hi ha més possibilitats que el Govern espanyol canviï d’estratègia amb la voluntat de modificar l’escenari.
c) La tercera via sorgida de la societat civil catalana o des d’alguns partits polítics presents a Catalunya no ha reeixit, malgrat els intents d’uns i altres i dels recursos esmerçats i avui només és possible ressuscitar-la a partir d’una oferta prou consistent provinent del Govern espanyol. Una oferta així seria una opció desesperada de darrera hora que no tindria cap tipus de credibilitat i representaria el darrer intent de trencar la unitat d’acció, dividint les forces polítiques catalanes.
d) El conjunt de la societat catalana ha seguit avançant en el camí de l’autoestima i en el convenciment que podem assolir els objectius fixats. Ara és el moment en que els partits polítics catalans han de deixar de banda el tacticisme partidista per mantenir-se al costat de la majoria social que els exigeix complir l’acord de fer la consulta. Ara és l’hora de la fermesa i del compromís amb la Declaració de sobirania.
e) La unitat d’acció entre societat civil, organitzacions polítiques i socials i les institucions catalanes és imprescindible per afrontar aquesta etapa decisiva amb garanties d’èxit i ja no val esperar l’agressió exterior per demostrar-la. Hem de passar de la reacció a l’acció en positiu, a l’acció constructiva.
2.- El marc estratègic
La Declaració fundacional de l’Assemblea defineix les tres condicions principals perquè la independència sigui no només possible sinó també viable:
a) Que hi hagi una majoria social de ciutadans que la vulguin.
b) Que la Generalitat, els Ajuntaments i una majoria de diputats del Parlament català assumeixin la voluntat de la majoria del poble català i, des de la unitat d’acció, estiguin disposats a emprendre les accions polítiques necessàries per aconseguir la independència de Catalunya.
c) Que Catalunya aconsegueixi el reconeixement com a Estat sobirà per part de la comunitat internacional.
Per altra banda, en el Full de ruta de l’ANC, aprovat en l’Assemblea General del 5 d’abril d’enguany, a Tarragona, es descriuen els diferents escenaris previsibles en aquesta etapa del procés:
a) Es farà la consulta de forma més o menys tolerada i en un clima polític que en pugui garantir l’estabilitat i la fiabilitat suficients,
b) Es fa la consulta amb l’oposició total de l’aparell polític, jurídic i mediàtic de l’Estat espanyol. El procés podria tenir mancances i que no tothom pogués exercir el dret de vot en les condicions habituals d’un procés electoral normal.
c) La Generalitat considera que no es pot celebrar la consulta perquè la situació política i social no ho permet, perquè no hi ha el clima de llibertat ni les garanties suficients.
d) No es fa la consulta perquè la Generalitat ha estat políticament i jurídica intervinguda per l'Estat espanyol.
Aquesta declaració es centra en els escenaris a) i b), en els que es preveu la celebració de la Consulta el dia 9N, amb més o menys dificultats, però seguint el calendari previst en l’esmentat Full de Ruta, aquest Secretariat Nacional ha de començar a treballar algun dels aspectes que es dibuixen en els escenaris c) i d), en els que es preveu que no es pugui celebrar la Consulta del 9N.
3.- El camí cap al 9N
L’èxit de la V d’aquest 11 de setembre ha fet irreversible la celebració de la Consulta del 9 de novembre. Tal com ha passat en els dos anys anteriors, la mobilització massiva del poble català haurà estat la garantia que el procés continuarà tal com està previst.
Més enllà del que puguin dir el Govern o el Tribunal Constitucional espanyols, la Consulta del 9N se celebrarà en la més estricta legalitat perquè el dia 23 de gener de 2013 el Parlament català va aprovar la Declaració de Sobirania i abans d’acabar aquest mes de setembre haurà aprovat la Llei de Consultes que permeti la convocatòria i la celebració de la Consulta del 9N. És en virtut de la legalitat catalana que celebrarem aquesta Consulta.
En el cas de persistir la negativa de les institucions espanyoles a celebrar aquesta Consulta en el marc constitucional comú fins ara, el poble català a través dels seus legítims representants és qui decideix celebrar aquesta Consulta dins el marc legal català. Ha estat la negativa espanyola a interpretar favorablement el marc constitucional la que ha trencat el pacte democràtic al que s’havia arribat per superar el franquisme.
És en aquest marc i amb el convenciment que només podem assolir l’objectiu final si el poble català segueix escrivint el guió i marcant el ritme adequat, que el Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana fa
pública aquesta
PRESA DE POSICIÓ:
Hem entrat en la recta final del procés que ha de culminar amb la celebració de la Consulta del 9N. Aquest 11 de setembre s’ha demostrat l’amplíssim suport popular a la celebració d’aquesta Consulta. Amb la V del 2014, tot el món ha pogut veure i sentir el nostre clam.
Aquest procés quedarà reforçat dilluns dia 15 de setembre, quan farem solemne lliurament al Parlament de Catalunya dels centenars de milers de signatures recollides en exercici del dret de petició demanant la celebració de la consulta.
Ara, un cop quedi aprovada la llei de consultes i feta la convocatòria, hem d’acabar de construir la unitat d’acció, política i social, que asseguri aquesta celebració i condueixi el procés posterior fins a la constitució de l’Estat català independent, si així ho decideix democràticament el poble de Catalunya.
És per tot això que:
1.- Demanem a tots els ajuntaments de Catalunya que responguin positivament a la iniciativa de l’AMI de celebrar de plens municipals extraordinaris a favor de la Consulta del 9N. Fem una crida a tota la ciutadania a assistir a aquests plens municipals i a donar suport als seus regidors i alcaldes en aquest procés.
2.- Donem suport als alcaldes i regidors perquè facin arribar al Parlament i al President de la Generalitat els acords municipals de suport a la celebració de la Consulta, juntament amb tots els compromisos dels ciutadans recollits per les entitats. Cal que les màximes institucions del país mantinguin el seu compromís de celebrar la Consulta el dia 9 de novembre, d’acord amb la Declaració de sobirania del Parlament de Catalunya, encara que les institucions espanyoles intentin aturar el procés.
3.- Fem una crida a totes les organitzacions socials i polítiques favorables a la celebració d’aquesta Consulta perquè constituïm la Taula de forces polítiques i socials per l’Estat propi. Ara és el poble de Catalunya l’actor i garant d’aquest procés mitjançant les seves organitzacions polítiques i socials i les seves institucions. És imprescindible garantir la unitat i la continuïtat del procés per la Consulta del 9N amb les màximes garanties democràtiques, en qualsevol dels escenaris possibles.
Poble de Catalunya:
Ara és l’hora de votar Sí i Sí!
Ara és l’hora de la independència!
Arenys de Munt, 13 de setembre de 2014
- Inici
- Qui som
- Com participar-hi
- El barri
- Actualitat
- Arguments
- Arguments/Dubtes (vídeos)
- Arguments/Dubtes (textos)
- Especial Indults
- Especial Finançament D+1
- Especial Estat centralitzat
- Especial Català perseguit
- Especial Dèficit fiscal
- Especial Atur a Espanya
- Especial Catalunya i Europa
- Especial Aranzels
- Especial Estafa del FLA
- Especial Prima de Risc
- Especial Espanya
- Especial Espoli fiscal
- Especial Pensions
- Especial Atur
- Especial Sostre dèficit
- Especial Impostos
- Fons documental
- Recomanem
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada