dissabte, 27 de setembre del 2014

Pas històric: Mas convoca la consulta sobre la independència

Per primer cop des de la desfeta del 1714, un president citarà avui els catalans a les urnes per votar sobre la secessió

Una jornada històrica. El president de la Generalitat, Artur Mas, ha signat avui al matí el decret de convocatòria de la consulta sobre la independència de Catalunya, que ha quedat formalment convocada pel 9 de novembre. La signatura s'ha produït després que el Parlament de Catalunya aprovés divendres 19 per una contundent majoria (106 vots de 134) la llei de consultes. Aquesta és la primera vegada des de la desfeta del 1714 que un president cita els catalans a les urnes per pronunciar-se sobre la secessió.

El president ha dormit a la Sala dels Canonges del Palau de la Generalitat, i ha estat acompanyat en el moment solemne de la signatura pel president d'ERC, Oriol Junqueras, i la número dos dels republicans, Marta Rovira; els diputats de la CUP David Fernàndez i Quim Arrufat; la presidenta del Parlament, Núria de Gispert; a més dels dirigents de CiU Josep Rull i Jordi Turull, entre d'altres personalitats. D'altra banda, el coordinador nacional d'ICV, Joan Herrera, ha declinat assistir-hi en considerar-ho "un acte de Govern". Durant l'acte, el secretari del Govern, Jordi Baiget, ha llegit el text del decret de convocatòria.

Amb la signatura, Mas tira endavant amb el 9-N davant els focus de la comunitat internacional, tot i les contínues amenaces del govern espanyol, que s'oposa frontalment a la celebració de la consulta. L'executiu de Mariano Rajoy convocarà un consell de ministres extraordinari aquest dilluns per recórrer tant la llei aprovada pel Parlament com el decret de convocatòria signat pel president Mas. I l'admissió a tràmit per part del Tribunal Constitucional suspendrà tots dos actes des del punt de vista espanyol.

La llei de consultes es va aprovar amb els vots dels grups de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, la CUP i el diputat no adscrit Joan Ignasi Elena. Mentre que PP i C’s hi van votat en contra en solitari.

Podeu llegir la Llei de Consultes en aquest PDF

.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada