divendres, 9 de maig del 2014

Vicent Partal: "Mig any, només"

Tan sols falta mig any per al 9 de novembre. Sis mesos dia per dia, comptats des d'avui, per a votar en el referèndum que canviarà el curs de la història del Principat. És poc temps, realment, i passarà molt de pressa. Avui hem entrat també en la campanya de les europees. Quan n'eixirem, com qui diu, ja serà l'estiu. I, en tornant, l'Onze de Setembre, arrancarà la campanya pel sí-sí. Més val que en siguem conscients, doncs: això ho tenim a tocar.

En aquest mig any escàs que falta, hi ha tres períodes molt clars i diferenciats. D'avui a l'11 de setembre, de l'11 de setembre al 9 de novembre i el 9 de novembre mateix. El període comprès entre la diada i el 9-N és el més clar: serà un enorme esclat d'entusiasme que segurament arrossegarà totes les prevencions que ningú puga posar contra el procés. Encara és massa prompte per a saber en què es concretarà el 9-N. Mas diu que convocarà el referèndum i que els partits no tenen cap pla B, de manera que serem cridats a votar. Però és evident que cal saber què farà Espanya. Hi ha rumors, i alguna cosa més que rumors, de tota mena, però a parer meu és massa prompte per a dir res. Crec que ni ells no saben què volen fer.

Finalment, tenim el període actual, aquests mesos fins al setembre, segurament el més perillós de tots. Ja fa unes quantes setmanes que hem de suportar una intensa ofensiva unionista i hem de ser conscients que no s'aturarà. Ells tenen l'obligació d'intentar fer-nos desviar de la ruta traçada i no hi escatimaran pas esforços, ni dubtaran a servir-se de qualsevol argument i de qualsevol avinentesa que se'ls presente. La manipulació, les amenaces, la por, tot s'hi val, per ells. Però que tot s'hi valga no vol dir que necessàriament haja de fer efecte.

Si nosaltres ens mantenim tranquils i no entrebanquem nosaltres mateixos el procés, tot anirà bé. Per això ara cal molta serenitat i encara més prudència. I continuar treballant per guanyar més i més vots afirmatius. Si aquestes setmanes vinents no aconsegueixen moure'ns d'on som, a partir l'11 de setembre se'ls hauran acabat les oportunitats. I s'obrirà de bat a bat la porta que fa tant de temps que volem travessar. Ja és cosa, només, de mig any.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada