divendres, 16 de maig del 2014

Francesc Puigpelat: "El PP reconeix del dèficit fiscal!"

«Més enllà d’il·lustrar la insondable barra extremenya, aquesta notícia té on corol·lari important: que la tercera via és morta abans de néixer»

Sí, sí. El titular d’aquest article és rigorosament cert. Si algun lector encara no se n’ha assabentat, és perquè no és Alicia Sánchez-Camacho qui l’ha reconegut, sinó... el PP d’Extremadura. Ja és penós, que els populars catalans (com els Ciudadanos) es neguin a reconèixer l’evidència, i hagin de venir Monago i els seus camarades d’Extremadura a esmenar-los la plana. El PP extremeny reconeix un dèficit fiscal de 16.000 milions d’euros, és a dir, entorn a un 8,5% del PIB català.

Tot això, el PP d’Extremadura ho ha posat per escrit en una proposta de resolució presentada al parlament regional, que té com a objectiu evitar que Catalunya disposi d’un finançament amb quota, és a dir, estil concert basc. Segons el text, si Catalunya tingués el concert, “suposaria que la resta de comunitats del règim comú perdrien fins a 16.000 milions d'euros l'any”. La notícia es comenta per ella mateixa. A més, el PP afegeix que la limitació de la “solidaritat” catalana suposaria un “espoli fiscal” (!?) per a Extremadura, ja que la comunitat perdria fins a un 12 per cent dels seus actuals ingressos .

La barra del PP extremeny és d’antologia. Titlla d’”espoli fiscal” no el fet de pagar impostos, sino el fet de... no cobrar els impostos que venen de Catalunya! I tot això, després de la barra del president Monago, en tres etapes. Primera, afirmar que Catalunya pot tirar endavant gràcies a que Extremadura paga el seu rescat. Segona, ser l’únic president d’Espanya que abaixa els impostos. I tercera, ser el cap de l’executiu va presentar fa uns mesos unes balances fiscals totalment surrealistes en les que intentava demostrar que, en realitat, Extremadura paga i Catalunya cobra.

Tots aquests deliris, és clar, han acabat quan Monago ha vist les orelles del llop. És a dir, en el moment que el dirigent del PSOE Ramón Jáuregui ha fet una crida a explorar la possibilitat d’alguna mena de concert a la basca per a Catalunya. Aquest és l’origen de la proposta de resolució aprovada pel PP extremeny i que rebrà el suport del parlament regional. Suposo que, a tot plegat, a la Camacho i companyia, que sempre defensen al Parlament català el dèficit fiscal és una fantasia nacionalista, es quedaran de pasta de moniato.

Però més enllà d’il·lustrar la insondable barra extremenya, aquesta notícia té on corol·lari important: que la tercera via és morta abans de néixer. Si Jáuregui o qualsevol altre gosa presentar alguna proposta mínimament acceptable de federalisme fiscal, se li tirarà a damunt, de forma unànime, l’Espanya subvencionada. Primer, Extremadura, la que més. I, a continuació, Andalusia, Castella-La Manxa, Castellà i Lleó, Galícia, Astúries, etcètera. Algú dubta que és mil cops més fàcil la independència que arrencar a Espanya un acord fiscal just?


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada