dijous, 29 de maig del 2014

Santiago Vidal: "El poder judicial espanyol vol saber si la Catalunya independent acceptaria de compartir rei amb Espanya"

El jutge Santiago Vidal va intervenir ahir en un acte concorregut de l'ANC de Sarrià - Sant Gervasi, on va explicar les línies mestres del projecte de constitució catalana que es redacta. Sobre la citació de dilluns pel Consell General del Poder Judicial Vidal, va explicar que li havien demanat amb interès si una Catalunya independent acceptaria el rei d'Espanya com a propi, 'igual com farà Escòcia'. Vidal, a qui la pregunta va semblar molt significativa, va explicar també que l'havien tractat amb molta correcció en tot moment.

En la intervenció va exposar les grans línies del projecte de constitució que redacta juntament amb més juristes. Segons que va dir, serà una constitució curta i senzilla, amb menys de cent articles, tots curts, i sense subarticles relacionats.

Segons que va dir, el propòsit principal serà establir una estricta separació dels poders executiu, legislatiu i judicial.

Quant al poder executiu, s'establiria un estricte límit de mandats polítics, amb un màxim de vuit anys. En la Catalunya independent, va dir, hom estarà uns quants anys a la política, però els polítics no podran viure-hi sempre: 'Hauran de tenir una professió abans de ser-ho i després.'

També va dir que en les eleccions al parlament unicameral de la república hi hauria llistes obertes, de manera que els ciutadans poguessin votar fins i tot candidats de partits diferents.

Santiago Vidal es va aturar especialment en l'estructura del poder judicial de la república i en els procediments. La proposta inclou un termini màxim d'un any per a portar a terme un judici. La majoria de judicis es faran en jutjats de barri o districte, de proximitat, i hauran de tenir de manera obligatòria una sentència abans de sis mesos. Les parts podran aleshores recórrer a una instància superior, que en tindrà tres més per a decidir i, en últim recurs, al Tribunal Suprem, que en tindrà tres mes. Aquests terminis seran de compliment obligatori. Si un jutge no els compleix la primera vegada serà advertit, la segona haurà de pagar una indemnització als perjudicats per la lentitud i la tercera deixarà de ser jutge.

Per a garantir la màxima independència de la justícia, el tribunal suprem tindrà cinc sales, una de les quals de garanties constitucionals. Aquesta sala tindrà cinc magistrats escollits cadascun per un mètode diferent. Un serà escollit per votació popular en unes eleccions. El segon l'elegirà el parlament però amb l'acord previ de tres quartes parts dels diputats. El tercer serà escollit entre els síndics i defensors del ciutadà del país. El quart jutge de la sala constitucional l'escolliran els membres de la professió jurídica. I el cinquè els aproximadament mil jutges que formaran part de la carrera judicial en la Catalunya independent. D'aquesta manera, serà impossible que el màxim òrgan judicial del país pugui ser controlat per ningú.

L'acte, que va ser presentat per l'actor Sergi Mateu, va comptar també amb les intervencions de Liz Castro i Vicent Partal.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada