dimarts, 6 de maig del 2014

Àlex Font: "La Generalitat reclama les tres dècimes de dèficit a què ha renunciat l’Estat"

Nou front obert en la batalla entre la Generalitat i l’Estat pel repartiment dels objectius de dèficit. El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, va reclamar ahir que l’Estat cedeixi a les comunitats les tres dècimes del dèficit a les quals ha renunciat. La setmana passada el govern espanyol va anunciar que aquest any preveu acabar amb un dèficit del 5,5%, tres dècimes per sota de l’objectiu permès per Brussel·les. La Generalitat, que ha demandat l’Estat davant del Tribunal Suprem pel repartiment dels límits de dèficit, considera que aquesta renúncia demostra una “política asimètrica” en el repartiment del dèficit. El raonament de la Generalitat és que el repartiment actual permet a l’Estat renunciar a una part del seu objectiu mentre comunitats com Catalunya estarien encantades a quedar-se’l. “La nova distribució manté la gran desproporció que existia fins ara en l’assignació del dèficit: l’Estat s’atorga un 81,8% del dèficit autoritzat, mentre que a les autonomies només els dóna un 18,2%, tot i que són responsables d’un terç de la despesa”, va protestar el departament d’Economia a través d’un comunicat.

Aquest 2014 les comunitats autònomes han d’acabar l’any amb un dèficit de l’1%, un objectiu ambiciós per a Catalunya tenint en compte que va acabar l’any passat fregant el 2%. Això vol dir que aquest any la Generalitat ha d’ajustar el pressupost en uns 2.000 milions d’euros, sigui retallant despesa o augmentant els ingressos. La gran esperança de la Generalitat és que la millora de l’economia, que ja ha sortit de la recessió, permeti augmentar els ingressos tributaris fins al punt de no haver de fer retallades.

Per Catalunya disposar d’aquestres tres dècimes addicionals suposaria no haver de retallar 600 milions d’euros, de manera que els ajustos per a aquest any serien d’uns 1.400 milions d’euros.

Font: ara.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada