divendres, 30 de maig del 2014

14J: decidim escola catalana

Vivim immersos en un temps accelerat. El país, és a dir, tots plegats, ha corregut tant que ens costa reconèixer-nos en alguns àmbits quotidians. No en tots, però, perquè d’altres àmbits romanen; han esdevingut l'estructura, l'eix vertebrador del país. I l'escola i el model educatiu, m’atreveixo a dir que n'és i n’ha estat un de clau. De forma silent però constant, amb molt esforç i moltes ganes de fer-ho bé, l'escola ha construït una comunitat. L'escola ens ha ensenyat a conviure (pares, fills i docents), a construir plegats.

El model educatiu és un model d'èxit reconegut perquè ha estat capaç de sumar en lloc de dividir; ha pogut equilibrar i redistribuir en lloc de segregar. No només això, sinó que, a més, en la darrera dècada ha incorporat milers d'estudiants nouvinguts que han arribat sense parlar cap de les llengües vehiculars de la nostra societat. La nostra escola ha estat, sobretot, un espai clau d'integració, de contacte i de convivència.

Per això, ara diem que no acceptem la proposta que el govern espanyol ens vol imposar. No és que la LOMQE ataqui directament la nostra llengua i cultura, que ho fa de forma molt contundent, sinó que va molt més enllà. Malmet directament els fonaments que han permès construir un país equilibrat, incorporant més d'un milió de nouvinguts en 10 anys.

Per defensar amb fermesa aquest model i el dret a decidir-lo, la coordinadora Somescola.cat vol fer una marea verda per l’escola catalana el proper 14 de juny a Barcelona. Tornarem a sortir al carrer, de forma festiva i reivindicativa, amb el lema “Per un país de tots, decidim escola catalana”.

Un cop més, milers de pares i mares, mestres i alumnes, milers de catalans i catalanes, defensarem l’escola catalana amb convicció i alegria, en una cercavila festiva que recorrerà a la tarda el centre de la capital catalana. Volem, també, que els mestres sentin el suport social a un model que assegura la cohesió social i la igualtat d’oportunitats, tot i haver de fer front a les grans amenaces derivades de la crisi econòmica.

Diem no a la LOMQE perquè volem ser un país del segle XXI, amb unes institucions que responen a les necessitats d'ara i que, alhora, se saben adaptar. Per això, necessitem una escola que no només respongui, sinó que fomenti i construeixi una societat que mira cap al futur amb il·lusió. Tenim dret a decidir el model educatiu que garanteixi el país modern, innovador i dinàmic que volem.

Sergi Rovira
Membre de la Junta Directiva d'Òmnium Cultural.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada