divendres, 9 de maig del 2014

L'empresariat català fa pinya en favor del dret a decidir

28 cambres, patronals i entitats empresarials signen un manifest que dóna "suport incondicional" al dret a decidir. Resposta clara i contundent al no diàleg de Rajoy.

Palafrugell (ACN).- L'empresariat català ha volgut donar una imatge d'unitat i ha subscrit un manifest -batejat com a 'Manifest del far'- en favor de la consulta. El text, que beu d'un acord anterior pres pels empresaris gironins, dóna "suport incondicional" al dret a decidir i recull el compromís de "respectar i fer costat" a la decisió que prengui el poble de Catalunya. Representants de les tretze cambres catalanes i del consell de cambres així com de patronals i entitats empresarials han signat l'acord. En total, 28 representants de l'empresariat català que han denunciat "el maltractament" de l'Estat i la "manca de diàleg". El president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, també ha assistit a l'acte.

Imatge d'unitat dels empresaris catalans

Aquest matí, prop d'una trentena de representants de les tretze cambres catalanes i de les patronals més importants del país s'han reunit al Far de Sant Sebastià per signar un manifest en favor de la consulta, prevista per al proper 9 de novembre. El manifest és breu i, bàsicament, recull el suport "incondicional" dels empresaris i la "total adhesió" al Pacte Nacional pel Dret a Decidir endegat pel Parlament. "Aquest procés ha de permetre que els nostres conciutadans puguin, lliurement i democràticament, expressar la seva voluntat sobre el futur del país", recull el manifest, que és pràcticament idèntic al text aprovat a finals de febrer pel Grup Impuls per Girona (format per les cambres gironines, el Fòrum Carlemany, les patronals FOEG i PIMEC Girona). "És un manifest sintèntic i en positiu", ha manifestat el vicepresident de la Cambra de Comerç de Girona, Jaume Fàbrega.

Les empreses de veritat amb el dret a decidir

En el text també s'expressa el "compromís de respectar i fer costat" a la decisió que prengui el poble de Catalunya, "sigui quina sigui". A més, els empresaris es comprometen a "adaptar l'actuació" a les seves empreses a aquesta voluntat, per tal de contribuir en el procés.

Aquest text s'ha signat pels 28 representants, entre els quals hi ha les tretze cambres catalanes i també el consell de cambres, patronals com Amec, Cecot, Fepime, Femcat, Pimec i d'altres patronals sectorials o territorials de l'Anoia, Lleida, Maresme, Osona o Sant Cugat.

"Espanya ens posa el dit a l'ull"

A l'acte també hi ha assistit el president del Pacte Nacional pel Dret a Decidir, Joan Rigol, que ha agraït als empresaris el pas endavant que fan posant-se al costat del procés en favor de la consulta. "Els empresaris són una part essencial de la societat catalana", ha manifestat Rigol.

Segons l'expresident del Parlament, els catalans se senten "ferits i marginats" per diverses actuacions de l'Estat. "Quan ens posen el dit a l'ull amb la Llei Wert o la llei de la unitat de mercat no s'adonen que fereixen actituds profundament positives de la nostra societat, i això ho hem de redreçar", ha declarat Rigol, que creu que s'estan fent passes fermen per aconseguir que la consulta sigui una realitat. "El govern espanyol considera que som el principal problema d'Espanya i tothom parla de la consulta, si em diuen fa deu anys que seríem on som avui no m'ho hagués cregut", ha remarcat Rigol, que insisteix que el Pacte Nacional pel Dret a Decidir és un lloc on tenen cabuda "totes les opcions".

Els arguments dels empresaris

Durant l'acte, batejat amb el nom de 'Manifest del Far', diversos representants dels empresaris han pres la paraula. Alguns dels més crítics han assegurat que Espanya "ha maltractat Catalunya" i que s'han "tancat les portes al diàleg".

El president de la Cecot, Antoni Abad, ha defensat que el procés es basa en principis democràtics i que, per tant, als empresaris això no els fa por. "Als empresaris la democràcia no ens provoca inquietud però sí la intolerància i la ignorància, i constatem amb preocupació que a Espanya no es dialoga des de la transició i això implica tensió, i la tensió perjudica la recuperació econòmica", ha declarat.

Foment del Treball en minoria

També ha criticat la manca de diàleg amb el govern espanyol el president de la Foeg, Jaume Plana, patronat integrada dins de Foment del Treball, que s'ha despenjat des del principi d'aquest procés. "Hi ha hagut repetits intents de diàleg sense rebre resposta estatal, aquesta porta tancada ens comporta una creixent desafecció ciutadana i empresarial", ha manifestat Plana, que considera que la petició d'anar a votar el 9 de novembre "no és una qüestió d'uns quants il·luminats ni un tema passatger com es pensen a Madrid".

El president de la Cambra de Comerç de Girona i vicepresident del Consell de Cambres de Catalunya, Domènec Espadalé, ha remarcat que "la màxima dels empresaris" és que la societat pugui decidir "lliure i democràticament" el seu futur. "Volem contribuir al progrés i al benestar de la nostra societat des del nostre treball i des de les nostres empreses i volem deixar clar que volem i confiem que puguem votar", ha manifestat.

Els empresaris asseguren que després d'aquest gest seguiran treballant. Així els ho ha demanat també Rigol, que vol que transmetin als seus treballadors que cal "un esforç de civisme i actitud democràtica". Segons Rigol, la resposta de la societat catalana fins al moment està essent "esplèndida".


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada