dijous, 29 de maig del 2014

Julià de Jòdar: "Ara que ens hem fet grans…"

"En la seva dimensió simbòlica, el vot pel bloc sobiranista és la traducció de la voluntat general majoritària en favor de la unitat d’acció institucional"

Com que per fi han descobert que som un país políticament diferenciat d‘Espanya (Financial Times) i que el nostre sobiranisme va de veres (Iñaki Gabilondo), potser ha arribat l’hora de passar de les altes representacions simbòliques a escala internacional i donar-nos a conèixer per la nostra capacitat executiva. Vull dir, amb això, que els vots europeus, que, com és lògic, han de servir per fer política al parlament europeu, també s’han de transformar en signes de poder, tant en clau interna com enfront de l’Estat espanyol. En clau interna: consolidant, des de les institucions, la convicció que tot el que ha de passar està a les nostres mans, i que res no ens serà donat, però que res no ens serà arrabassat al marge o per sobre de la voluntat d’emancipar-nos. Enfront de l’Estat espanyol: començant a convèncer-nos que, en la lluita de poders, ja no es tracta, com fins abans d’ahir, de caminar com qui no vol trepitjar ous, segons aquella admonició que el primer que cometi un error en sortirà perdent, sinó de prendre la iniciativa amb gosadia, sense témer l’haver de rectificar: en un paraula, sentint-nos ja lliures per dintre i manifestant-lo en totes les decisions preses des del parlament i des del govern. Tan lliures com la gent que ha sortit al carrer a dir-ho i a demostrar-ho i a votar-ho.

Aquesta operació de fermesa i de convicció en el poder propi, ratificat a les urnes el passat diumenge, requereix, no obstant, que les institucions es posin al nivell d’unitat que ha demostrat la gent mobilitzada per la independència els últims anys. En la seva dimensió simbòlica, el vot pel bloc sobiranista és la traducció de la voluntat general majoritària en favor de la unitat d’acció institucional. I aquesta voluntat majoritària demana un govern fort, capaç de fer i d’executar les lleis necessàries per facilitar la consulta del 9-N. Un govern que ha de desplegar tot el potencial existent al si del pacte nacional pel dret de decidir mitjançant una posada al dia del pacte en clau logística de cara al 9-N. Caldrà, en primer lloc, esbandir les ombres de disputa entre els dos partits majoritaris. Acabar amb la sensació que hi ha qui espera una oferta de l’Estat espanyol per córrer a pactar-hi. Superar les ambigüitats derivades de l’opinió de gent amb poder que voldria tòrcer la voluntat general sense haver passat per les urnes. D’aquesta manera, la gent que ha d’obrir de nou la via catalana per la Diada d’enguany, trobarà en les institucions la seguretat que ningú es farà enrere quan el poder acumulat autònomament els últims anys esdevingui realitat el 9-N.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada