dilluns, 3 d’agost del 2015

Lluís Bou: «L'Estat cada dia té menys marge»

"Segons quines decisions prengués el govern espanyol, confirmaria davant la comunitat internacional que Catalunya pateix una falta de reconeixement democràtic"

L'Estat cada dia té menys marge de maniobra per frenar el procés sobiranista, després que ho refia tot a les represàlies jurídiques. Cada dia que passa serà més difícil actuar per aquesta via perquè el procés està penent cos també en l'esfera internacional. Segons quines decisions prengués el govern espanyol, confirmaria davant la comunitat internacional que Catalunya pateix una falta de tracte democràtic. I això acceleraria encara de forma més ràpida el reconeixement. Si les passes del procés sobiranista a partir d'ara, en aquest darrer tram, es fan amb solvència, aquest ho té ben encarat.

El president Artur Mas convocarà avui les eleccions del 27 de Setembre, i començarà a girar la roda. El govern espanyol no pot suspendre-les perquè seria un escàndol majúscul a la UE. De la mateixa manera aplicar la suspensió d'alguna part de l'autonomia a través de l'article 155 de la Constitució, ja s'ha vist que és d'enorme complexitat, i que podria provocar igualment una accelerada internacionalització del procés. El futur govern català, si es confirma que té al darrere una majoria parlamentària independentista, només hauria de triar el moment oportú per fer la desconnexió i utilitzar qualsevol reacció de l'Estat com un judoka que aprofita la força del contrari. Ho té ben enfilat perquè al govern espanyol se li empetiteix el terreny de joc. La comunitat internacional serà cada dia més present en el contenciós.

Hi ha una cosa que frenaria el procés, però. I és si fallés el suport dels catalans, si del pròxim parlament no en sortís una majoria independentista que donés lloc a un govern estable per fer la desconnexió. Que ningú doni res per fet, en política els objectius s'han de treballar. Hi haurà una primera a prova a superar per al sobiranisme que és la concentració de la Meridiana, i una segona que seran les plebiscitàries del 27-S. Són les dues etapes on ara el país se la juga de veritat. La tardor vinent serà la més intensa de la història moderna de Catalunya. Ha quedat clar que el procés va començar amb la mobilització de la gent, i la gent serà decisiva fins al final, fins al darrer dia. És la via que va triar Catalunya.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada