dimarts, 23 de maig del 2017

José Antich: «Avís de Puigdemont a Madrid»

Encara que el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, havia acusat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, abans de la seva conferència a Madrid d'anar a la capital espanyola a fer un xantatge intolerable, el cert és que la intervenció del president català va ser sobretot una mà oberta a la negociació i al pacte. Mai abans un moviment polític com el de l'independentisme català no ha acudit tantes vegades i amb una majoria política i social tan àmplia per rebre un i altre cop del president espanyol de torn la mateixa resposta: el referèndum és il·legal i cap govern no el pactarà mai. Aquest dilluns, no va ser diferent. I tanmateix, les conferències del president Puigdemont, del vicepresident Oriol Junqueras i el conseller Raül Romeva a la sala cedida per l'alcaldessa Manuela Carmena no van deixar cap escletxa perquè el referèndum sigui guardat al calaix de les promeses fins a una situació política més favorable.

No era un xantatge sinó un avís. No era una amenaça colpista sinó la decisió de la majoria dels diputats del Parlament. En molt poques línies de la seva intervenció de nou folis apareix recollit l'esperit de la conferència de Puigdemont i el seu compromís públic: "Però que no càpiga cap dubte que, si no s'articula una proposta per absència de voluntat del govern espanyol, el compromís del govern de Catalunya amb el seu poble és democràticament inviolable. Celebrarem el referèndum i serà a partir de llavors quan oferirem una proposta de diàleg i negociació. Però l'objectiu ja no serà celebrar el referèndum sinó convidar l'Estat espanyol a implementar els seus resultats i a contribuir a la transició del nou Estat català".

El seu discurs era també una resposta a l'única política feta pel Govern espanyol fins a la data, que ha estat instar la fiscalia a la judicialització del procés català. Puigdemont, Junqueras i el Govern són conscients de l'envit i no faran un pas enrere. La pilota ha començat a rodar a una velocitat important i ja no hi haurà temps perquè baixi del tren cap dels passatgers del moviment independentista. A la tornada de Setmana Santa, quan es va perfilar l'estratègia de l'independentisme per als propers mesos, això va quedar més que clar. El Govern s'ha encarregat a través d'una feina discreta a Madrid amb les ambaixades o a través de les delegacions de la Generalitat a l'estranger de fer saber la seva determinació amb el referèndum el proper mes de setembre. Pactat, si és possible, en primera instància. Però referèndum sí o sí.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada