dijous, 25 de maig del 2017

Jordi Sànchez (ANC): «Si cal sortirem al carrer per quedar-nos-hi, i el temps que calgui»

"Si l’Estat vol impedir el referèndum haurà d’utilitzar tota la seva capacitat coercitiva", avisa el president de l'Assemblea Nacional Catalana"

"Si cal sortirem al carrer per quedar-nos-hi, i el temps que calgui". Així de contundent s’ha manifestat el president de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, aquest matí durant una conferència en el marc del Fòrum Europa - Tribuna Catalunya, on ha afegit que "si l’Estat no deixa cap altre opció, ho farem tan bé com ho hem fet els darrers anys". Durant la seva intervenció, Sànchez ha avisat també que "si l’Estat vol impedir el referèndum haurà d’utilitzar tota la seva capacitat coercitiva" i que si passés això, l'Estat "hauria perdut tota la legitimitat democràtica que ara l’empara". En aquest sentit, ha argumentat que "la legitimitat no emana només de la legalitat" i que aquesta legalitat "pot col·lisionar amb la voluntat majoritària de la ciutadania i quan això passa és la legalitat la que s’ha d’adaptar a la ciutadania". Per al president de l'ANC, "quan una legalitat col·lisiona permanentment amb la ciutadania i l’Estat necessita la coerció, és que alguna cosa s’ha fet molt malament de l’Estat, i o bé rectifica o avancem en el naixement d’un nou sistema polític".

Durant la seva intervenció, Sànchez ha vaticinat que el procés sobiranista "acabarà amb la ciutadania al carrer, tal i com va començar", i ha avisat que "si els ciutadans decidim que tanquem carpeta i que abandonem la mobilització el procés se’ns escaparà i el perdrem". Segons el president de l'entitat sobiranista, "només els ciutadans tenim la clau que aquest procés continuï amb el ritme, l’encert i el civisme que l’ha caracteritzat". Alhora, s'ha mostrat convençut que el Govern i el Parlament "habilitaran tot el necessari per posar les urnes en el marc del referèndum". Així, ha insistit: "No tenim cap dubte que el Govern anirà a fons amb el seu compromís i no farà un frau a la ciutadania. I convocarà i farà possible el referèndum".

Malgrat això, el president de l'ANC no ha renunciat a l'acord amb el govern espanyol: "M’agradaria que el referèndum fos el resultat d’un acord amb el govern de l’Estat, perquè és la millor de totes les solucions", tot i que ha dit que "haurem de veure si aquest compromís de l’Estat amb la democràcia es produeix. I ara sembla que no es produirà". Per Sànchez, per a fer aquest "gest de gran intel·ligència política" calen tres coses: "La primera, estadistes. La segona, dirigents polítics visionaris, que mirin el futur. I la tercera, demòcrates sòlidament convençuts amb la idea que no hi ha relat alternatiu a les urnes". I per a ell, no hi ha cap d'aquestes tres coses en el govern espanyol.

Sànchez també ha denunciat que el govern de l’Estat "ha ordit un relat obertament incriminatori" i que "ha decidit intentar encotillar-nos com a colpistes i sediciosos" i ha avisat que "estan preparant la tempesta perfecta per actuar d’una manera excepcional en cas de referèndum". Però s'ha mostrat del tot contundent assegurant que "és el moment de dir que nosaltres no girarem el rumb, ni podem ni volem fer res més que el referèndum". El president de l'ANC també ha volgut destacar que "la idea del 'problema català' s’ha transformat i ja perceben que és més real parlar del 'problema espanyol'", i ha constatat que "Catalunya sense Espanya no només visiona el seu futur, sinó que una part important dels catalans el visionem amb gran il·lusió, mentre que Espanya és incapaç de concebre’s sense Catalunya". "No se saben ubicar en una imatge de la nació espanyola sense Catalunya", ha insistit.

Durant la conferència, en què ha estat presentat pel professor Joan Queralt, Sànchez ha assenyalat que l'ANC es bolcarà en el referèndum, amb l'objectiu que sigui "un èxit de participació" i perquè guanyi el Sí, però ha deixat clar que l'entitat no col·laborarà en l'organitazció: "Els referèndums els organitza el Govern, no la societat".

La nació Penelope

Durant la seva intervenció, Sànchez ha destacat un canvi de mentalitat important, especialment en els dirigents catalans: “Han arribat a la conclusió que el futur polític de Catalunya només depèn de nosaltres mateixos, i de que ja no cal demanar permís”. Tot i això, ha matisat que “no hem renunciat ni al pacte ni a l’acord”, però ha destacat que sí s’ha renunciat “a haver de pactar subordinadament als criteris que l’Estat imposava”. En aquest sentit, ha afegit: “Hem renunciat a ser la nació Penelope: la nació que espera que l’Estat torni i compleixi els seus compromisos”, i per aquest motiu ha demanat “abandonar el síndrome de nació Penelope per accedir a la plena sobirania”.

Han acompanyat Jordi Sànchez, la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz; la presidenta del Parlament i expresidenta de l'ANC, Carme Forcadell; i el president del grup parlamentari de Junts pel Sí, Jordi Turull, la coordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, i l'exalcalde de Barcelona Xavier Trias, entre d'altres.

Font: elMon.cat

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada