dilluns, 31 de març del 2014

Castells simultanis a set capitals europees pel dret de decidir


'Catalans want to vote. Human towers for democracy' és el lema de l'acció, promoguda per Òmnium Cultural amb el suport de la Coordinadora de Colles Castelleres


París, Brussel·les, Londres, Lisboa, Ginebra, Berlín i Barcelona. Són les set ciutats europees confirmades que acolliran el pròxim 8 de juny una aixecada de castells per reivindicar el dret de decidir dels catalans. L'acció, impulsada per Òmnium Cultural, porta per lema 'Catalans want to vote. Human towers for democracy' -'Volem votar. Castells per la democràcia'-, i vol aprofitar la rellevància internacional del món casteller, declarat Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la Unesco el 2010, per reclamar que es pugui realitzar la consulta del 9 de novembre i també 'internacionalitzar' el procés sobiranista mobilitzant la societat civil tant dins com fora de Catalunya.

Per fer possible l'acció, s'ha endegat una campanya de 'micromecenatge' per recaptar un mínim de 120.000 euros, xifra que representaria el 30% dels 400.000 euros necessaris per poder dur a terme aquest esdeveniment cultural i reivindicatiu. Les colles castelleres que actuaran a l'estranger, cobriran bona part de les seves pròpies despeses. La resta de costos es finançaran amb recursos d'Òmnium.

El tret de sortida per recaptar fons -a través de la plataforma Verkami-, s'ha donat aquest mateix dilluns i finalitza el 15 de maig. Entre les eines de promoció, s'ha editat un vídeo de presentació amb la 'veu en off' de l'actor Lluís Soler i diverses imatges que mostren actuacions castellers i també simbolitzen el seus valors. De fet, Muriel Casals ha traçat paral·lelismes entre elements propis del món casteller i el procés pel dret a decidir

D'una banda, ha parlat de la 'pinya' o base del castell referint-se a 'la part que no es veu, però que és tant important' com les altres; i també de l'anxaneta, el nen o nena que, dalt de tot de la construcció, marca quan el castell està carregat però que també mostra la 'fragilitat'. 'El procés que estem tirant endavant necessita d'aquesta pinya, i al mateix temps, que tots els que l'observen siguin conscients que també hi ha una certa fragilitat', ha manifestat Casals.

'Catalans want to vote. Human Towers for democracy', vol aprofitar també el fet que els castells incorporen alguns dels principals valors universals com són l'esforç, el treball comunitari, la constància, l'audàcia i la solidaritat. Uns valors que els organitzadors també volen emprar per projectar Catalunya com a país a l'exterior. 'Volem arribar al ciutadà europeu normal, que sovint desconeix qui som els catalans', ha declarat Quim Torra, membre de la junta directiva d'Òmnium.

Les actuacions: des del 'Tower Brigde', de Londres a la plaça de les Nacions de Ginebra

Amb la data fixada del 8 de juny, es preveu que la Colla Joves Xiquets de Valls actuïn davant el pont més conegut de la capital britànica, el 'Tower Bridge' de Londres. Per la seva banda, la Vella de Valls estarà a París, a tocar de la Torre Eiffel, al parc del Champ de Mars. Fins a la 'Grande Place' de Brussel·les viatjaran els Castellers de Vilafranca, mentre que els Castellers de Sants aniran fins a Lisboa, on aixecaran construccions davant la Torre de Betlem.

Per la seva banda, els Xiquets de Reus actuaran davant de Nacions Unides, i Berlín serà la destinació dels Xics de Granollers per aquesta jornada, que es tanca amb una 'actuació doble' a Barcelona: una a la plaça de Sant Jaume amb Castellers de Barcelona, Minyons de Terrassa i Castellers de Sabadell, i una altra a la plaça Gaudí, amb els Castellers de la Sagrada Família. Els organitzadors no donen per tancades ciutats i mantenen oberta la mà perquè altres colles se sumin a la iniciativa.

Falta Madrid

Preguntat per un periodista a la roda de premsa de presentació sobre el motiu pel qual Madrid no està a la llista de capitals on es durà a terme l'acció, Muriel Casals ha assenyalat que en algun moment s'ha plantejat incloure-la. La presidenta d'Òmnium ha raonat que en les sortides previstes 'busquem gent amiga' i anar a indrets 'on ja hi hagi un nucli d'amics per consolidar amistats i ampliar-les', donat que la campanya compta també amb el suport de casals i entitats catalanes a l'estranger. 'Procurem anar a llocs on ja hi hagi un nucli d'amics', ha insistit Casals. 'I potser ara a Madrid és un territori on en aquests moments, el que més tenen de ganes de veure ara no és una torre nostra', ha conclòs.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada