dijous, 7 d’agost del 2014

Vicent Partal. "La independència no serà una victòria només dels independentistes"

Fa més de vint anys ja vaig ser a Eslovènia, seguint molt de prop com a periodista el procés d'independència. El principal diari del país, Delo, va adoptar una posició dura contra el procés que aleshores li va valdre moltes crítiques, una mica a l'estil de La Vanguardia entre nosaltres. Vint anys després, qualsevol que conega Eslovènia sap que el gran diari del país és… Delo. Ningú no li ho ha retret i així ha de ser. Delo és avui un diari magnífic que fa de digne portaveu d'una nació lliure magnífica.

El moviment per la independència que protagonitzem no lliga amb interessos ni amb tàctiques personals, per més que tots tinguem els nostres interessos i les nostres tàctiques, els nostres egos, ben legítims. He vist prou independències en ma vida per a explicar una cosa que ara pot sonar molt estranya però que espere que algú la recorde quan hi arribem: l'endemà pràcticament ningú no passa comptes amb ningú i ningú no pot presentar-se de forma creïble com l'autor primordial i indiscutible de l'èxit.

Perquè la independència no serà la victòria dels independentistes, serà una victòria del país sencer, amb els contraris a la independència inclosos. Que no hauran fet res per guanyar-la però que l'hauran guanyada. Com també l'hauran guanyada aquells que es dediquen a desmoralitzar la gent, els que posen pegues a qualsevol cosa i els que serien feliços de no arribar-hi només per poder dir que ells tenien raó i que nosaltres érem uns babaus enganyats i uns inútils. Fins i tot serà la victòria d'aquells que cobren per sembrar zitzània en tots els nostres camps.

En aquest context, i assumit això, simplement no us deixeu prendre la possibilitat de guanyar, que ara ja només depèn de nosaltres. Quan algú us insulte o us amenace, primer mireu si té alguna raó per a fer-ho; si no en té cap, simplement obvieu-lo. Quan algú us diga que no podem guanyar, guanyeu-lo vosaltres a ell amb arguments. Quan algú us acuse de tenir interessos estranys o espuris, si en teniu serà el vostre problema, però si no en teniu simplement continueu caminant i fent feina.

I d'ací al dia de la independència recordeu sobretot que no importem nosaltres, cap de nosaltres, perquè allò que importa és el país. I no oblideu que no guanyarem nosaltres, cap de nosaltres, sinó el país sencer. Podeu pensar que és cansat, injust, fins i tot decebedor. Però les fantasies només són fantasies i el món, amics meus, funciona així.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada