dimecres, 13 d’agost del 2014

Marfany (ANC): 'No volem sentir a parlar de res que no sigui el 9-N'

El vice-president de l'Assemblea Nacional Catalana assegura que per a l'entitat la consulta és irrenunciable digui què digui el Tribunal Constitucional espanyol

El vice-president de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) creu que tot dependrà de la mobilització de la gent. La clau és l'Onze de Setembre. Nopreveu res que no sigui votar el 9 de novembre, per més que 'els polítics parlin i facin declaracions'. Per l'ANC, diu, la consulta és irrenunciable, però estan preparats 'per a qualsevol possibilitat'. Si el Tribunal Constitucional espanyol suspèn la consulta, Marfany aposta per apel·lar a la declaració de sobirania del parlament.

- Què pensa l'ANC quan la vice-presidenta del govern, Joana Ortega, parla d'ajornar el 9-N si el Tribunal Constitucional espanyol impugna la consulta?
- Insistim que l'única via per a tirar endavant el procés és el 9-N. No volem sentir a parlar de cap més via que no sigui aquesta. Els partits polítics es van comprometre a tirar-la endavant. No hi renunciarem. Quan parlem de fer-la amb una empara legal, nosaltres apel·lem a la declaració de sobirania amb el suport de la gran majoria del parlament, que s'ha d'exercir. És lògic que, si ens declarem subjecte polític sobirà, ho exercim, al marge del vist-i-plau o no del Tribunal Constitucional espanyol.

- El govern ha dit que no faria res d'il·legal. Creieu que renunciarà a la consulta?
- Jo no crec que el govern hi renunciï. Mirem, si no, què va passar el 2012, quan la principal reivindicació dels partits polítics era el pacte fiscal: una manifestació l'Onze de Setembre, organitzada per l'ANC, va fer canviar aquest rumb. Per més que alguns polítics parlin i facin declaracions, si la Diada d'enguany torna a ser multitudinària i s'hi expressa la voluntat de votar i de guanyar el 9-N, la consulta es farà. Perquè els polítics sempre s'adapten a la voluntat majoritària del poble.

- Però què fareu si el govern no està disposat a saltar-se la legalitat espanyola?
- El que farem nosaltres és l'Onze de Setembre, aquest és el pas més important per al 9-N. Si la ciutadania demostra la força al carrer, insisteixo que els polítics, si són intel·ligents, es posaran al costat del poble. En canvi, si hi ha una Diada decaiguda, guanyaran els partidaris de no fer la consulta. Si la mobilització de l'Onze de Setembre fallés, podria fallar tot.

- A banda de la mobilització de la Diada, teniu preparada alguna cosa per si no es fes la consulta?
- No ho direm perquè no ho tenim previst. Hem de guanyar primer l'Onze de Setembre, és la mobilització important, perquè a partir d'aquí tindrem la seguretat per a fer el 9-N. Si ara ens plantegem la possibilitat de no votar, la gent es pot desmoralitzar i perdrem la força. Nosaltres hem de pensar que aquest escenari no existeix, perquè votar depèn de la gent. Si la gent és majoria, no ho podran frenar.

- Però aquest escenari que no existeix, bé que el planteja el govern, que és qui finalment ha de posar les urnes al carrer.
- Al nostre full de ruta també hi ha plantejats diversos escenaris, però no diré què farem si passa una cosa o una altra. Per l'ANC, la consulta és irrenunciable. L'única manera d'aconseguir votar el 9-N és que hi creguem de manera cega, i no per un acte de fe, sinó perquè tenim la força de la gent. La funció de l'assemblea és forçar, pressionar i empènyer els polítics perquè vagin pel camí que han d'anar. Si s'omple tota la Diagonal i la Gran Via hi haurà una gran repercussió a escala internacional que farà difícil al govern espanyol d'impedir la consulta i al govern català de no fer-la.

- Descarteu mobilitzacions si no és així?
- No descartem res, estem preparats per a qualsevol escenari, per a reaccionar de manera ràpida i efectiva.

- Parlem de l'Onze de Setembre. Les inscripcions, de moment, van més a poc a poc que no l'any passat. Per què creieu que passa?
- Les inscripcions van una mica més lentes, però també perquè segurament la campanya unitària 'Ara és l'hora' pot haver despistat una mica la gent. L'any passat era molt clar, hi havia la Via Catalana i t'hi havies d'apuntar per omplir els trams. Ara hem de fer entendre que també és molt important inscriure's a la V. Amb tot, ja hi ha al voltant de 100.000 inscripcions. Ha augmentat el ritme respecte de deu dies enrere.

- Per què és important fer la inscripció?
- Per organitzar la gent al llarg dels trams de la V, formar la senyera, i tenir una base de dades sobre les persones disposades a votar per un doble sí el 9-N.

- Quina utilitat té aquesta base de dades?
- Des d'un punt de vista de la campanya 'Ara és l'hora', per tenir informació de les persones que votaran per la independència; necessitem una connexió ràpida i eficaç amb aquesta gent per donar-li informació bàsica, adequada i veraç. Això serà molt important de la Diada al 9-N. També perquè puguin formar part d'un cos de voluntaris que es dediqui a fer una campanya per a guanyar el 9-N. Tota l'estratègia se centra en aquesta data.

- I el fet de voler constituir aquesta base de dades a favor del doble sí, no creieu que s'hauria d'especificar en la inscripció?
- Quan la gent s'hi inscriu, autoritza si vol que s'utilitzin les seves dades per a la campanya 'Ara és l'hora', exclusivament per a això. La gent ja sap que, si no ho vol, les dades no hi queden incloses.

- Creieu que la campanya unitària amb Òmnium pot haver restat contundència al missatge de l'ANC?
- No, no hi ha discrepàncies amb Òmnium en el missatge ni en l'estratègia a seguir d'ara al 9-N. Des del primer moment hi hem estat d'acord. Només hi ha hagut dificultats a l'hora d'engegar la campanya, molt complexa i molt potent, de la qual ara encara hem vist poca cosa. Ens proposem de convèncer 500.000 persones, i això és una feina titànica. L'estructura de la campanya és complicada perquè reuneix diferents entitats: ANC, Òmnium i grup de professionals de la comunicació política. Tres estaments amb maneres diferents de treballar. Trobar l'encaix en aquest engranatge no és una cosa fàcil. Al principi vam tenir dificultats, però a hores d'ara tot va com una seda.

- Però 'Ara és l'hora' de què? Per què no surt la paraula 'independència'? L'ANC era una de les entitats que més la feia servir abans.
- No ets més independentista perquè diguis més cops 'independència'. Nosaltres tenim clar que votarem i guanyarem el 9-N; per nosaltres, guanyar significa que guanyi el doble sí, i el doble sí és independència. Per tant és molt clar: 'Ara és l'hora' és un missatge independentista al cent per cent.

- Per què creieu que els partits no fan campanya per a la consulta?
- Això és cosa seva, però demano que els partits estiguin a l'altura del que reclama el poble. Si la majoria de la ciutadania vol votar per la independència, no li poden girar l'esquena.

- Penseu que estan decidits a votar el 9-N?
- Jo crec el que han dit fins ara el president de la Generalitat, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Sempre han insistit que es votaria el 9-N i crec que estan convençuts de fer-ho. Ara, esperen molt la reacció de la ciutadania. Si la gent s'acomoda a qualsevol situació, no se sentiran pressionats.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada