Podrà decidir la política laboral en funció d’allò que beneficiï més els treballadors i les empreses de Catalunya.
A Catalunya el teixit empresarial és de petites i mitjanes empreses, mentre que a Madrid es basa en grans empreses. Les polítiques estatals es fan pensant més per a aquestes grans empreses que per a les pimes i els seus treballadors.
Podrà decidir la legislació mercantil
Catalunya podrà donar més seguretat jurídica. L’Estat espanyol canvia sovint la legislació. Fins i tot de vegades la canvia amb caràcter retroactiu (cas de l’energia eòlica). També la legislació mercantil, on la inseguretat en el cobrament de xecs i factures perjudica molt greument les petites i mitjanes empreses.
Podrà decidir en què inverteix els diners de l’anomenat dèficit fiscal
L’absència del dèficit fiscal, les inversions en infraestructures, la normalització dels serveis per la reversió progressiva de la major part de les retallades efectuades..., tindran un efecte directe sobre la producció i l’atur.
Si Catalunya controla la inversió, estimem que en un període de 5-6 anys l’atur es reduirà gradualment, estarà més en consonància amb els països europeus i el nombre d’aturats actuals baixarà a la meitat.
També col·laborarà a aquest procés la implantació de les seus de les empreses multinacionals, les ambaixades i les oficines consulars, que també generarà, encara que discretament, nous llocs de treball.
Podrà decidir el model educatiu (ensenyament bàsic, universitats, formació professional, recerca...) en funció d’allò que interessa els estudiants, els treballadors i les empreses de Catalunya.
Nous empleats del sector públic per a les noves estructures d'estat
Una Catalunya independent necessitarà incorporar nous empleats per a desenvolupar les tasques d'estat que fins ara es fan en alguns ministeris de Madrid. Aquest fet donarà oportunitats a treballadors catalans actualment en atur.
En el gràfic següent hem comparat els treballadors de l'Administració pública, sanitat i sectors socials totals dels països de l'Espai Econòmic Europeu d’entre 5 i 10 milions d'habitants. Com es pot veure, Catalunya té una proporció de sector públic per sota de la mitjana europea.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada