dimecres, 13 d’agost del 2014

Carme Forcadell: "El dret a existir"

La independència de Catalunya és un procés absolutament democràtic que arribarà a través de les urnes si així ho decideixen la majoria dels seus ciutadans, perquè en democràcia els ciutadans i els pobles tenen dret a decidir el seu futur. Per això Catalunya té dret a decidir si vol tenir un estat com el que tenen les altres nacions del món o si vol continuar, com fins ara, formant part de l'Estat espanyol.

Els catalans tenim dret a decidir, i és una decisió que no pot esperar més, si volem existir com a poble diferenciat o si volem diluir-nos dins de l'Estat espanyol, tenim dret a decidir si volem ser un país o una comunitat autònoma. Per això el procés d'independència és un procés que ens afecta a tots, pensem com pensem i votem el que votem, és un procés que no podem obviar els que defensem el dret de vot i el dret dels pobles a autodeterminar-se. Precisament, per la seva innegable qualitat democràtica, és un procés conjunt i unitari de la societat civil i de les institucions.

És un procés absolutament transversal on conflueixen ciutadans que voten partits polítics de dretes i d'esquerres, empresaris i treballadors, ciutadans de diferents religions i creences, de diferents identitats i diferents sentiments, de diverses llengües i diverses cultures. És un procés que comparteixen ciutadans que han nascut a Catalunya i ciutadans que han nascut a Espanya, ciutadans que provenen de diferents indrets del món i ciutadans que parlen català o que parlen castellà o altres llengües de tots els continents.

És un procés que ha aconseguit aglutinar persones molt diverses, amb pensaments, ideologies i valors diferents. És un procés que ha sabut il·lusionar la ciutadania de Catalunya, perquè s'ha convertit en el projecte de tots. Tots i cadascun de nosaltres ens el podem fer nostre, tots i cadascun de nosaltres ens en podem sentir partícipis i protagonistes, tots hi podem posar el nostre gra de sorra.

És un procés social perquè pretén millorar les condicions de vida de les persones que viuen a Catalunya independentment del seu origen, de la seva llengua i cultura, de la seva religió o del seu estatus social. És un procés participatiu, es basa en el concepte de ciutadania, nosaltres som ciutadans, no súbdits, i per això volem participar i prendre part en les decisions que ens afecten individualment i col·lectivament i volem ser protagonistes i partícips dels assumptes públics.

És un procés radicalment democràtic, nascut de baix a dalt, iniciat per la societat civil que ha acabat arrossegant les elits polítiques i els partits, malgrat que alguns no n'eren partidaris, ans al contrari van intentar canviar-ne els objectius. No hi ha elits sinó tots. No hi ha minories sinó una àmplia majoria social.

És un procés inclusiu, inclou tot aquell que s'hi vol incloure, no hi ha cap condició per formar-ne part, tret de la pròpia voluntat. És un procés positiu no reactiu perquè busca la millora de tots els ciutadans i no va contra ningú, ni s'ha originat en contra de ningú.

És un procés de regeneració política, perquè pretén deixar enrere antigues pràctiques i establir noves regles de joc més netes i transparents, no es tracta de canviar cares i noms, sinó de canviar les formes i maneres de fer política. Ens ha de servir per fer net i construir de veritat aquest nou país que tots volem.

És un procés que ha anat sumant al llarg dels anys persones amb identitats diferents i sentiments diversos, que s'hi han unit demostrant així el caràcter plural, divers, integrador i voluntari del procés d'independència. És un projecte de suma de voluntats per treballar per un país millor.

Qui es pensi que aquest projecte està condicionat per un partit polític determinat o per un líder determinat s'equivoca, qui es pensi que destruint els lideratges o els partits destruirà el procés s'equivoca, perquè els líders i els partits canvien i, al llarg del procés, aniran canviant i alguns es quedaran pel camí i en sortiran altres de nous. La grandesa del projecte és, precisament, que no descansa en líders concrets ni en partits concrets, es basa en la força de la gent, en la força de tots els que omplirem la gran via de la Corts Catalanes i la Diagonal el proper 11 de Setembre, es basa en la voluntat de tots els que anirem a votar el proper 9 de novembre.

Font: elPuntAvui

1 comentari:

  1. Totalmente de acuerdo. Las persones cambian pero las idees i los pensamientos perduran. La "Independència", se basa en la Libertad. El pueblo catalán quiere la libertad

    ResponElimina