dimecres, 15 de gener del 2014

Especial atur a l'Estat espanyol


L'Estat espanyol no pot generar prou ocupació perquè el seu model econòmic és ineficient

El Cercle Català de Negocis (CCN) ha elaborat un complert estudi que conclou que l’Estat espanyol no podrà generar ocupació perquè el model econòmic espanyol és ineficient. El CCN aporta dades que responen les manifestacions d’optimisme econòmic expressades pels representants del govern espanyol en les últimes setmanes. Els empresaris sobiranistes ho tenen clar: “els plans espanyols que ens han venut pel 2014 estan abocats al fracàs”.

Segons l’estudi, i basant-se en dades que el Fons Monetari Internacional va presentar en el seu darrer estudi sobre la conjuntura espanyola, Espanya necessitarà quatre anys més per arribar a un creixement del PIB que tot just se situarà per sobre de l’1%; continuar amb un atur del 25% de la població activa; mantenir un dèficit públic del 3% del PIB i amb un deute públic del 105% del PIB. Aquestes dades de l’FMI les han avalat prestigiosos economistes internacionals, que no albiren la recuperació, com a mínim, abans del 2017.

El CCN manté que no es pot crear ocupació si l’economia no creix per sobre del 2,5% del PIB. Els empresaris sobiranistes afirmen que “està demostrat que en el cas d’Espanya la taxa d’ocupació és més sensible al creixement econòmic que en el conjunt d’Europa i requereix, per crear ocupació, un major creixement”. El motiu és que la majoria de l’activitat econòmica espanyola és d’escàs valor afegit, la productivitat és baixa i el mercat laboral excessivament rígid.

Els empresaris catalans estan molt preocupats per l’evolució de l’atur i acusen el govern espanyol de jugar amb les dades per confondre els ciutadans. “El desembre de 2013 el govern central es vantava que hi havia 107.570 persones menys inscrites a les oficines d’ocupació, una xifra rècord en un mes de desembre que permetia tancar el 2013 amb menys aturats dels que hi havia registrats quan es va iniciar l’exercici. Ara bé, això no vol dir que s’estigui generant ocupació. La mitjana d’afiliats a la Seguretat Social a Espanya el desembre de 2013 era de 16.357.640. Aquesta xifra està un 0,52% per sota, és a dir 85.041 afiliats menys, que el desembre de l’any anterior. Seguim perdent llocs de treball”, conclouen.

Pel Cercle, el govern espanyol confon intencionadament l’opinió pública oferint els resultats del registre de l’atur com si fossin dades d’aturats reals, quan no és així. “Només un augment del número d’afiliats a la Seguretat Social constataria una recuperació real de l’ocupació”. De fet, Les darreres dades de l’Eurostat, l’oficina comunitària d’estadística, fetes públiques el 8 de gener de 2014 confirmen que la xacra de l’atur no s’atura a Espanya. Al novembre de 2013 la taxa d’atur a Espanya es va mantenir en el 26,7%, la més alta de la UE, per davant de Grècia. L’Estat també és líder en atur juvenil: 57,7%, quasi tres punts per sobre de la grega (54,8%).
Els empresaris insisteixen que el problema de tot plegat és l’aplicació sistemàtica d’un model econòmic ineficient que es retroalimenta pels interessos del deute, l’augment de l’atur i el creixement dels pensionistes. Pel CCN tot el sistema trontolla i res fa pensar que es pugui trencar la tendència. És aquest anàlisi el que porta el Cercle Català de Negocis a defensar que la consecució d’un estat propi per a Catalunya no només beneficiarà els interessos dels catalans sinó que també el dels espanyols, perquè “forçarà l’economia espanyola a replantejar-se un model que ara depèn de la capacitat de les èlites extractives d’espoliar Catalunya”.
Arran d’aquest estudi, i en vista als arguments “enganyosos” que continuament senten als mitjans de comunicació, el CCN ha decidit enviar aquest estudi a tots els opinadors del país, un acció que s’emmarca en la campanya #xlaveritat. De fet, des de fa alguns dies els comptes oficials del CCN a les xarxes socials rebaten arguments “unionistes o falsos” amb dades que es presenten amb el hastag #xlaveritat. El Cercle demana ara als usuaris de les xarxes que facin servir aquesta etiqueta

sistemàticament per denunciar les mentides que “emeten opinadors, mitjans i polítics espanyols, amb la connivència d’alguns catalans” amb l’objectiu que la ciutadania tingui por i es posicioni en contra del procés per a la consecució d’un estat propi.


Font: CCN

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada