dimarts, 21 de gener del 2014

Sala i Martín tomba els arguments de Josep Borrell

L'economista demostra a l'exministre socialista que Catalunya pateix certament un espoli fiscal de 16.000 milions

L’economista Xavier Sala-i-Martín tomba en un article publicat al seu blog els arguments de l’exministre socialista Josep Borrell i de l’empresari Joan Llorach Mariné que en un article d’avui al diari El País, ‘On són els 16.000 milions?’, neguen que el dèficit fiscal impedeix la recuperació de l’economia catalana.

Després de resumir en què consisteix l’article de Borrell i Llorach, “l'argument és el següent: el 2009, els catalans van pagar a l'Estat espanyol un total de 46.195.000 dels quals l'Estat només va gastar a Catalunya 45.403. La diferència són 792 milions i no els 16.000 milions que publica la Generalitat. Segons Borrell i Llorach, per aconseguir els 16.000 milions, la Generalitat agafa aquest nombre i el "neutralitza", Sala-i-Martín explica que el concepte de “neutralització” significa “fer una cosa tant assenyada com és reconèixer que pagar amb la targeta VISA és equivalent a pagar en efectiu. De la mateixa manera, ‘neutralitzar’ la balança fiscal consisteix en reconèixer que quan un Estat utilitzat la ‘VISA’ per pagar la despesa, l’import haurà de ser pagat pels contribuents”.

El professor de Columbia, després de recordar que “hi ha una mica de mala fe” en les dades que utilitzen Borrell i Llorach perquè “les dades del 2009 (que és l’any en què el govern de l’Estat va utilitzar la VISA amb més alegria) i no les últimes dades disponibles que són del 2010 i que ja fa vuit mesos que han estat publicades”, explica que “el 2009, l’Estat espanyol va utilitzar la VISA per valor de 81.113.000 d’euros (aquesta és la magnitud del dèficit de l'Estat). D'aquests diners, 15.618.000 van provenir de la VISA dels catalans (aquesta és la part proporcional que els toca pagar als catalans pel que fa a contribuents que són de l'Estat espanyol). El problema és que d'aquests 15.618.000 que l'Estat va apuntar a la VISA dels catalans, no es va gastar ni un euro a Catalunya. Això ho reconeixen Borrell i Llorach quan accepten que la despesa total de l'Estat a Catalunya va ser de 45.403. Per tant, accepten que la totalitat dels 15.618.000 que es va apuntar a la VISA dels catalans va ser gastada en altres comunitats d'Espanya”.

I on serien els 16.000 milions que Borrell i Llorach asseguren que no són la xifra de dèficit fiscal que pateix Catalunya? La resposta de Sala-i-Martín és clara: “A la taula de Mas-Colell”. Segons la hipòtesi d’una Catalunya independent el 2009, que és l’escenari que plantegen els dos autors de l’article de El País bastant-se en declaracions d’Artur Mas i Oriol Junqueras, l’economista català conclou: “Si Catalunya fos independent, els 15.618.000 que l'Estat va apuntar en les VISES dels catalans estarien a disposició de la Generalitat, al costat dels 792 milions addicionals, per formar un total de (si us plau posin música de 1,2,3 respongui una altra vegada) ¡16.409 milions d'euros! Aquí són els diners que buscaven, senyors Borrell i Llorach!”


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada