dijous, 23 de gener del 2014

Suso de Toro: "Una Espanya que tingui sotmesos als catalans per la força no és una democràcia"

L’escriptor gallec Suso de Toro ha recordat avui que “la nació espanyola de Franco es va basar en la submissió absoluta de les persones, es basava en la submissió, però per la força no existeixen projectes compartits”, motiu pel qual ha reblat que “una Espanya que tingui sotmesos als catalans per la força no és una democràcia”.

En un article a ‘Eldiario.es’, titulat “Acudits de catalans”, de Toro reconeix que “el que passa a Catalunya és tan important, tan viu i sorprenent que no deixa de sorprendre'm com ho viuen els poders espanyols: negant aquesta realitat i ocultant-la a la ciutadania”, i afegeix: “No sé el que s'escoltarà a Catalunya però fora d'allà s'escolten tot tipus de disbarats, no es tracta que siguin opinions diferents o contràries sinó absurdes”.

En el text, l’escriptor gallec critica que “el poder autoritari necessita ciutadania desinformada per portar endavant les seves polítiques” i ho relaciona amb el que passa a Catalunya: “El gruix de la ciutadania espanyola està completament desinformada. Persones que es diuen de dretes o d'esquerres repeteixen amb major o menor contundència o empipament els mateixos comentaris de les televisions i emissores d’ultradreta”.

Segons de Toro, “l'hegemonia d'aquestes idees és el que li permetrà al sistema polític espanyol que la societat accepti com a natural una mesura política antidemocràtica: prohibir la celebració d'una consulta”. Alhora argumenta que “les preguntes que volen ser sotmeses a votació ens semblaran pitjors o millors però són preguntes, no és una proclamació d'independència. El mateix resultat no té per que ser jurídicament vinculant, una altra cosa és que políticament sí ho seria”.

“Què els queda sinó marxar?"

En l’article també es refereix al president espanyol, Mariano Rajoy, advertint que “si fos un president responsable hauria de començar per demanar disculpes als catalans per animar campanyes xenòfobes contra aquestes persones. El de recórrer l'estatut davant el Tribunal Constitucional va ser un desastre polític però és coherent amb la seva ideologia però animar boicots és imperdonable”. I es pregunta: “Com han de creure els catalans que és també el seu president?”

L’escriptor també té paraules pels mitjans de comunicació espanyol, i posa de manifest que “redueixen el conflicte als interessos d'uns partits per ocultar la veritat: que hi ha milions de ciutadans a Catalunya que estan reclamant aquesta consulta. Quan es redueix aquesta demanda a un joc de sigles es falta el respecte a totes aquestes persones”.

A més, reconeix, en relació a l’Estatut, que “en nom d'Espanya, el Tribunal Constitucional va negar la constitucionalitat del reconeixement nacional que pretenien els catalans i ara el Govern i els seus suports els diuen que no poden consultar-se a si mateixos”. “Què els queda sinó marxar?”, es pregunta, i afegeix: “La propaganda acaba encegant als mateixos que la difonen, acaben creient-la, creuen que els catalans són unes criatures immadures que simplement s'han emocionat i que ja se'ls passarà quan vegin que no poden fer gens”.

Finalment, de Toro conclou que “la majoria de la societat catalana, i en conseqüència Catalunya com a país, ja no forma part de cap projecte compartit que es digui Espanya. La majoria dels catalans ja han creuat mentalment una ratlla, contemplen a Espanya des de fora i no es veuen dins. Crec que ja és una realitat que més de la meitat de la població ja s'imagina com un Estat a banda de l’espanyol”.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada