dimecres, 22 de gener del 2014

Vicent Partal: "Tres anys de genocidi cultural contra els valencians"

Primer van tancar TV3 i la resta de canals de televisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals. Al cap de dècades d'arribar amb normalitat a les cases valencianes, quatre canals van desaparèixer de la programació. Després van tancar la Ràdio Televisió Valenciana. Al cap de dècades d'arribar amb normalitat a les cases valencianes, tres canals de televisió i dos de ràdio van desaparèixer de la programació. Avui han tancat les emissions de Catalunya Ràdio i Catalunya Informació, també després de dècades de poder-se sintonitzar al cotxe, a la cuina, a la feina, al llit, arreu, al País Valencià.

En total el govern valencià i el govern espanyol --el PP, en definitiva-- han fet desaparèixer de l'oferta informativa valenciana set canals de televisió i quatre de ràdio. Amb una sola característica que els unia: la llengua. Queden dotzenes de cadenes en funcionament, tant de ràdio com de televisió, però ja no n'hi ha cap ni una que parle en la llengua dels valencians, en el nostre català.

Tot això en tres anys. El 17 de febrer de 2011 a dos quarts de deu del vespre, després de vint-i-sis anys d'emissió, apagaven a la força el senyal de TV3 a tot el País Valencià. I ara, el 20 de gener de 2014, a les vuit en punt del vespre, s'han tancat les de Catalunya Ràdio. Entremig, al punt de migdia i a les set del vespre del 29 de novembre passat, després de vint-i-quatre anys d'emissió, desapareixien de les ones la ràdio i la televisió públiques valencianes. Avui, més de tres dècades després de la Llei d'Ús i Ensenyament i de l'aprovació de l'Estatut d'Autonomia, totes les emissores de ràdio i televisió que emeten al País Valencià, un centenar llarg, emeten en castellà.

Contra TV3, alguns innocents van acceptar l'argument del catalanisme. El tancament de RTVV ho va posar tot a lloc. El Partit Popular odia la llengua catalana en totes les variants. El Partit Popular vol reduir la nostra llengua a l'àmbit folclòric i encara gràcies, esborrant el petit avenç que s'havia aconseguit en l'amarga i llarga transició valenciana. I, des del punt de vista cultural, açò que tenim davant és un genocidi.

La resposta, imperativa, és fer fora el PP del govern valencià quan arriben les eleccions. Però també és entendre i interioritzar, més enllà del País Valencià, que aquesta és la cara real del model polític i cultural espanyol. D'aquells que encara s'atreveixen a dir que cal dialogar i no imposar.

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada