Els governs català i espanyol són plenament conscients que una de les claus de l'èxit o el fracàs del procés d'independència està en la implicació, la pressió i el reconeixement de la comunitat internacional. El govern espanyol no para de repetir que la qüestió catalana és un afer intern de l'estat, però tampoc no deixa de pressionar governs i ambaixadors per evitar posicions favorables a la causa catalana. Ahir el govern català va fer pública la darrera acció internacional per a transmetre l'estat de la qüestió als governs europeus. Abans de Nadal, el president Artur Mas va enviar una carta a tots els caps de govern europeus on defensa la consulta, explica el pacte sobre la data i la pregunta i ho aprofita per demanar-los la col·laboració.
'Estic convençut que puc confiar en vostè per impulsar aquest procés pacífic, democràtic, transparent i europeu, amb el qual la majoria del poble català s'ha compromès plenament', argumenta Mas, que fa èmfasi en les cinc vies legals que Catalunya identifica per poder dur a terme consulta.
Mas subratlla que la majoria que dóna suport al referèndum sobre la independència el 9 de novembre és el 65% del parlament i detalla el redactat de la pregunta. Així mateix, subratlla que aquesta és la 'demanda del poble català', expressada en les eleccions del 25 de novembre, però també en diverses accions populars, en referència a la Via Catalana i la manifestació de l'Onze de Setembre del 2012.
'Els catalans volen continuar formant part de la UE i de la zona euro'
A més, la Generalitat ha elaborat un memoràndum de defensa del dret de decidir de Catalunya i Mas l'ha fet arribar als responsables d'Afers Estrangers de quaranta-cinc països del món.
El text, elaborat per la secretaria d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, inclou una explicació sobre el suport polític i popular que té la consulta, amb una menció expressa al suport parlamentari i a les accions multitudinàries de la població, com és el cas de la Via catalana.
També deixa clar que l'acompliment de la consulta 'és una qüestió política i no de legalitat', perquè no hi ha cap llei espanyola ni catalana que la prohibeixi: 'No cal res més sinó voluntat política.'
El text fa paleses també les discrepàncies entre els governs català i espanyol: s'hi subratlla la voluntat de diàleg de la Generalitat, que contrasta amb l'actitud dels líders polítics de Madrid, que fins ara 'no s'han compromès amb la realitat de Catalunya', i , també, els 'intents de funcionaris espanyols de soscavar l'autoritat política del president'.
Amb referència a les declaracions sobre una possible sortida de Catalunya de la Unió Europea en cas que assoleixi la independència, el govern assegura que tenen 'l'objectiu d'espantar els votants que donen suport a la independència'. A la Unió Europea no hi ha precedents de la independència d'un territori, diu el memoràndum, i per tant 'és fals assegurar que Catalunya deixarà de ser-ne membre'. 'Fins i tot Espanya té un gran interès que Catalunya formi part de la UE', diu el text.
'Els catalans volen continuar formant part de la UE i de la zona euro. [...] La continuïtat de Catalunya dins la UE seria una decisió política en mans dels governs dels estats membres', afegeix el document.
Aquest memoràndum ha estat enviat a quaranta-cinc països del món, concretament als ministres d'Afers Estrangers, personal responsable del seguiment dels afers amb Espanya i el sud d'Europa, ambaixadors a Madrid i cònsols generals.
Font: VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada