diumenge, 8 de juny del 2014

Patrícia Gabancho: "El favor"

«I si Catalunya surt de l’Estat? Aquest és el millor favor que podem fer als republicans espanyols»

Volem marxar o fem comptes de quedar-nos-hi? Sento massa veus, fins i tot monjívoles, que diuen que ens hem d’implicar en el debat dels republicans espanyols. Ens han tingut en compte, ells? Resulta que Catalunya està bregant pel seu dret a decidir des de fa mesos, o més i tot, i de cop i volta es perpreta l’abdicació, surten els indignats cap a Sol, s’escampa el debat per arreu –cosa que em sembla genial- i nosaltres ens ho mirem amb una mica de distància. Però, a mig matí ens han trucat? Ens han sondejat per veure si la concentració de Sol i les rèpliques provincials ens afavorien o ens perjudicaven? Si podíem o no sumar forces i com? Oi que no? I si ells passen de nosaltres, com passen sempre, per què no podem passar nosaltres d’un debat que no ens concerneix? Si volem marxar, el que faci Espanya amb la seva decadència, és cosa dels espanyols. I un respecte per aquells que volen refundar la seva democràcia com nosaltres volem refundar-ne la nostra.

Si estem sempre pendent del que fan els espanyols, i del que ens diuen els espanyols, continuarem dialogant –en el pitjor sentit de la paraula- durant tres-cents anys més. N’hi ha hagut, de diàleg, tota aquesta estona però submís, en posició subordinada. Ara pactem, ara m’has enredat. Sabeu quina ens caurà a sobre? El tracte serà: us oblideu del 9-N, aquesta criaturada que no convé a ningú, oi que no?, i encetem un període de reflexió sobre el canvi de la Constitució, avalat pel nou rei, i quan acabem, d’aquí... posem un any, aleshores votareu el canvi que nosaltres avalarem. Què us sembla?

Resposta correcta: ens sembla que això ja no toca. Que els canvis tutelats per la vella política –i fins i tot per la nova i espanyola- no ens convenen, perquè són canvis dissenyats per aguantar l’estructura actual. Avui mateix un mandamàs de Madrid deia una cosa: si Catalunya surt del sistema de finançament, el sistema de finançament ja no s’aguanta.

I si Catalunya surt de l’Estat? Aquest és el millor favor que podem fer als republicans espanyols.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada