dilluns, 2 de juny del 2014

Neix El País que Volem, l’eina ciutadana per imaginar la Catalunya independent

L’entitat compta, entre d’altres, amb Lluís Llach, Jaume Roures, Montserrat Nebrera i Carles Boix al seu Consell Ciutadà

Fruit de la unió de diverses entitats de la societat civil ha nascut EL PAÍS QUE VOLEM (EPqV), una entitat de participació ciutadana encaminada a imaginar col·lectivament un país millor. El seu objectiu és crear un procés participatiu i plural en què els catalans plantegin els principals reptes i les diverses propostes sobre les estructures socials, polítiques, econòmiques, culturals i ambientals per a la Catalunya independent.

Aquesta tarda l’han presentat en roda de premsa la catedràtica i vicepresidenta d’EPqV, Alícia Casals; el coordinador del projecte, Martí Olivella; el membre del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Manyà; i el president de l’ENS, Antoni Carner.

Els representants han explicat que en els últims mesos, diferents entitats i iniciatives ciutadanes s’han plantejat com hauria de ser la futura Catalunya independent. “Creiem que la prioritat ara és arribar a aquelles persones que no veuen la necessitat d’assolir un estat propi. Els ciutadans som el principal motor dels canvis que el país necesita”, ha explicat Manyà, que ha afegit que molta gent es pregunta: “la independència, per a què? Quin país volem? Nosaltres no tenim la resposta màgica, però sí que podem demanar l’opinió”, ha expressat.

EPqV compta amb dos òrgans que faciliten el seu funcionament: el Consell Ciutadà i el Consell d’Entitats, que són el nucli públic de referència, i que compten amb un ventall representatiu de persones i entitats de la societat catalana. El Consell Ciutadà està format per 71 persones de diversos àmbits professionals, socials i ideològics; amb una gran transversalitat de visions i enfocs socials. Són Carles Boix, Professor Univeritat de Princeton; Pere-Joan Cardona, investigador biomèdic; Antoni Castells, economista; Jaume Roures,productor audiovisual; Xavier Solano, assessor al Parlament Britànic; Salvador Cardús, sociòleg; Julià de Jòdar, escriptor; Antoni Dalmau, escriptor;Montserrat Nebreda, professora universitària; Frederic Prieto, exalcalde de Cornellà; Lluís Rabell, president de la FAVB; Ferran Requejo, politòleg; Toni Soler, periodista; o Imma Tubella, sociòloga, entre d’altres.

Els membres del Consell donen suport a la iniciativa, aporten reptes i propostes, difonen el projecte, i participaran com a ponents en actes públics i en la gestió dels continguts en l’àmbit de coneixement propi de cadascú.

El Consell d’Entitats, d’altra banda, està format per l’Assemblea Nacional Catalana, l’ENS de l’Associacionisme Cultural Català, la Fundació Carta de la Pau, la Fundació Congrés Cultura Catalana, la Plataforma per la Llengua, la Universitat Catalana d’Estiu, Sobirania i Justícia i l’Associació Catalana de Professionals.

Per donar veu a la ciutadania i poder recopilar totes les seves propostes, EPqV comptarà amb tres eixos de treball: una plataforma 2.0, en forma de xarxa social, www.elpaisquevolem.cat, on els usuaris poden plantejar reptes i propostes sobre qualsevol àmbit; actes presencials de format divers,organitzats per les entitats col·laboradores del projecte; i un eix mediàtic, espais de diàleg als mitjans de comunicació.

EPqV es desenvoluparà en tres fases i culminarà el 23 d’abril del 2015. La primera, de l’Abril al Desembre del 2014: és aquella en què cada persona o col·lectiu pot plantejar els reptes clau del país i les propostes per fer-hi front. A la segona fase, del gener al febrer del 2015, el Consell Ciutadà i el Consell d’Entitats aplegaran els continguts per garantir que les conclusions quedin sistematitzades amb rigorositat acadèmica. Finalment, per Sant Jordi de 2015es publicarà en paper i a la web els resultats del procés, amb les diverses i plurals propostes recollides per fer front als reptes clau.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada