L'Assemblea Nacional Catalana (ANC) durà a terme aquests mesos vinents la segona fase de la campanya 'Signa un vot per la independència'. Consistirà a arribar a tot el territori perquè els catalans puguin adreçar una petició al parlament: que exhaureixi totes les vies per convocar una consulta sobre la independència i, si no és permesa, declari la independència d'acord amb el dret internacional. Durant l'estiu l'ANC ja ha fet una prova pilot: ha recollit signatures a punts concrets del Barcelonès, a les dues comarques del Vallès i al Maresme. 'Ara ens abocarem a crear les juntes peticionals regionals i, en una tercera fase, cap al gener, farem una recollida de signatures en massa, uns dies determinats', explica a VilaWeb la responsable de la campanya, Rosa Alentorn.
Avui l'Assemblea portarà a una notaria el reglament que regula la recollida d'instàncies, i que ha estat 'millorat d'acord amb l'experiència acumulada'. La intenció és donar-hi tota la validesa jurídica i mirar d'internacionalitzar el procés.
L'ANC s'ha anat preparant per bastir l'estructura necessària amb l'objectiu d'establir juntes peticionals a tot el territori. Per això ha creat una xarxa de mil apoderats que han rebut la formació necessària. 'Ara tenim l'estructura i els apoderats', diu Alentorn. En aquesta segona fase es farà una campanya de divulgació perquè tothom sàpiga com es pot exercir el dret de petició. I en una tercera fase, cap al gener, es faran recollides de signatures en massa.
Què és el dret de petició?
El dret de petició és un dret fonamental, reconegut a l'estatut i a la constitució espanyola. Permet que aquell qui ho vulgui s'adreci a una institució pública per fer peticions sobre qualsevol qüestió que l'afecti o que sigui d'interès col·lectiu.
'Permet, per tant, exercir el dret de lliure determinació, que és un dret fonamental i universal', diuen els promotors de la campanya.
Com s'exerceix?
En les meses que disposarà l'ANC els ciutadans hi podran omplir una instància per a exercir el dret de petició. La podran signar els més grans de setze anys, tant catalans com no catalans. L'ANC es limitarà a fer de dipositària i a fer arribar les peticions el mateix dia al parlament.
Per a què serveix?
Mitjançant el dret de petició, tothom qui ho vulgui podrà demanar al parlament que aprovi totes les iniciatives perquè es pugui fer una consulta vinculant sobre la independència abans del 31 de maig de 2014. I, si això no és possible, demanen que aquesta petició 'sigui entesa com una manifestació lliure d'una voluntat favorable (és a dir, un vot) perquè els representants electes del poble de Catalunya declarin la independència, d'acord amb el dret internacional, a tot estirar l'11 de setembre de 2014'.
Serà el parlament, per mitjà de la comissió de peticions, que haurà de tramitar-les i donar-hi una resposta en el termini de tres mesos des de la presentació.
Font: VilaWeb
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada