diumenge, 27 d’octubre del 2013

El ruc rampant: el naixement d'una icona

'Tossudament alçats' proposa una nova actitud, desafiant, pel tradicional símbol del ruc

Un vídeo en fa la presentació. Van apareguent Aznar, Zapatero, Wert, Juan Carlos i a cada sentència inoblidable el ruc català s'enerva un poc més. Fins que, fart del tots, esdevé 'Tossudament alçats', una reedició catalana del famós 'Cavallino rampante' de la factoria de Maranello, disposat també a competir i guanyar. La imatge, creada pel conegut dissenyador Albert Planas, té totes les característiques per a esdevenir una ícona del nou temps que viu Catalunya.


Segons el seu creador, 'l'ase català ha estat un símbol de la tossuderia del nostre poble respecte la prepotència castellana. Davant del brau d'Osborne, imponent, soberbi, testosterònic i amenaçant, el catalanisme adopta la imatge de l'ase com a contrapunt irònic d'una manera radicalment diferent de veure el món.

La cosmologia catalana s'ha desmarcat, mitjançant un animal de raça genuïnament catalana, d'una altra cosmologia molt més racial i messiànica. La imatge d'un ase tranquil, contemplatiu i resistent fou la gran paràbola d'una manera pacífica d'enfrontar-nos a la sempiterna agressió cultural castellana.

És just en aquest moment que volem capgirar la imatge del nostrat animaló: aquest, alegre i decidit, emprèn una nova postura, una de molt simbòlica i moderna, la de l'ase encabritat que, parafrasejant a Lluis Llach es mostra "Tossudament Alçat". Mai més tornarem a deixar en mans de tercers el nostre destí. Mai més tornarem a esperar que el futur ens atropelli. Mai més observarem la realitat sense una actitud enèrgica que ens permeti liderar la nostra voluntat.'

De moment el ruc rampant es pot trobar ja en samarretes que es poden adquirir també a la Botiga de VilaWeb

Font: VilaWeb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada