- Endreceu les samarretes grogues, però tingueu-les a mà, cuideu-les…
- Estigueu connectats a la realitat i atents. Perquè, més d’hora del que us penseu, les haureu de recuperar, posar-vos-les i sortir als carrers i places del nostre país, sota la mirada atenta, curiosa i sorpresa dels mitjans de comunicació d’ací, d’allà i de més enllà…
- Però segurament no serà només per donar-nos les mans fent una cadena durant una estona, sinó per quedar-nos allà tot el temps que calgui — tingueu-ho clar, tot el temps que calgui–, davant dels més variats indrets, pacíficament, sí, però també toçudament palplantats, fins a aconseguir decantar la balança al nostre favor…
- I el món ens mirarà i veurà la nostra determinació, la nostra cara il·luminada, el nostre gest senzill i solemne, la nostra decisió de completar la feina…
- I no ho dubteu, aconseguirem, amb traç fort i segur, escriure un capítol gloriós i precís de la nostra història, encarrilant-la de nou a la via correcta…
- I posarem el nostre País en l’òrbita de l’actualitat. Un cas que serà estudiat a molts indrets com una original Via Catalana.
- Cuideu les samarretes grogues. Són el símbol.
Els dies previs a la caiguda del Mur de Berlín molta gent es va anar a refugiar a les ambaixades estrangeres, perquè l’aïllament de l’RDA l’havia deixat molt malmesa econòmicament. El govern de l’RDA va intentar afluixar la tensió anunciant que donaria visats per creuar la frontera cap a l’Europa occidental a tothom, però després va aclarir que no hi hauria opció de tornar enrere. Per això alguns ciutadans, com a acte de protesta, van estripar el passaport (es veu al vídeo).
El 9 de novembre un membre del politburó (el partit govern de l’RDA) va anunciar en roda de premsa l’aixecament de totes les restriccions i el principi de l’accés lliure, fins i tot sense visat. Quan un periodista li va preguntar quan entrava en vigor, el polític no tenia resposta i, per improvisar, va dir “ara mateix”. Es va començar a acumular gent als passos fronterers (al vídeo apareix l’emblemàtic Checkpoint Charlie), que amb un acte de resistència pacífica es van quedar a tocar de la frontera. Els vigilants no sabien què estava passant (no tenien cap notícia de l’obertura de la frontera), i amb l’allau humana que s’hi va acumular van acabar obrint la frontera.
Allà hi serem. Per cert, per què està trigant tantíssim el tema de la Gigafoto de la immensa majoria dels trams?
ResponElimina